Bahan- bahan2 ekor ketam
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 biji tomato (dihiris)
1 hiris batang sup (dihiris)
1 sudu air limau nipis
1 tangkai daun sup
1 sudu teh jintan manis (dikisar)
1 sudu teh jintan putih (dikisar)
1 sudu teh lada putih (dikisar)
sedikit bawang goreng
sedikit daun sup
1 mangkuk air
sedikit minyak
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Cara penyediaan1) Tumis bahan-bahan hiris dan kisar sehingga kekuning-kuningan dan naik bau..
2) Kemudian , masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
3) Masukkan ketam,garam,serbuk perasa dan air limau
4) Angkat dan taburkan daun sup dan bawang goreng .
5) Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment