Pages

Sunday, August 8, 2010

Udang mentega


Bahan- Bahan


1 kg udang besar (belah belakang tanpa putus)

1 sudu teh garam

1 kg minyak

250 gram mentega tawar

6 tangkai daun kari

5 ulas bawang putih (dicincang)

6 tangkai cili api (dicincang)

8 biji kuning telur

250 ml susu cair penuh krim

1/2 sudu teh serbuk perasa ayam

1 sudu besar gula

Cara membuat


1) Goreng udang yang telah dibersihkan dengan garam sehingga masak dan tos..ketepikan

2) Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam sehingga kembang.

3) Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan .

4) Tumis bawang putih sehingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.

5) Masukkan bancuhan telur dan kacau sehingga mula pekat ,masukkan daun kari, sos ikan , udang goreng ,gula,garam, dan serbuk perasa.

6) Kacau sehingga bersarang dan garing.

7) Tuang ke dalam tapis dan biarkan mentega sejat.

8) sedia dihidangkan.........

3 comments: