BAHAN-BAHAN :
1 ekoir ayam dipotong 8
500 ml santan
2 helai daun kunyit
1 sudu serbuk kunyit
garam ,gula ,dan bahan perasa secukupnya
minyak masak secukupnya
BAHAN TUMIS
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
BAHAN KISAR :
250gm cili
100 gm bawang besar
50 gm bawang putih
50 gm halia
50 gm serai
1 inci lengkuas
8 biji buah keras
CARA MEMASAKNYA ;
1. Pnaskan minyak dan masukkan bahan tumis , biarkan hingga naik bau ,
2. Apabila naik bau masukkan bahan kisar
3.Masukkan ayam santan dan daun kunyit, dan serbuk kunyit ,Kacau rata
4. Perasakan dengan garam ,gula,dan bahan perasa secukupnya.
5. Biarkan kuah mendidih dan angkat setelah kuah benar-benar pekat
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment