BAHAN – BAHAN :
800 gm hati lembu
2 sudu jintan manis
2 sudu jintan putih
10 gm serbuk ketumbar
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 cm halia dikisar
2 helai daun pandan 2 batang serai
258 ml santan
20 gm asam jawa
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
10 gm kerisik
garam
CARA MENYEDIAKAN :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar ,bawang putih halia dan daun pandan hingga naik bau
2. Masukkan jintan manis dan jintan putih bersama serbuk ketumbar Tumis lagi hingga wangi
3. Kemudian masukkan hati lembu dan santan.kacau rata hingga hati empuk .Tuang air asam jawa dan serai titik
4. Akhir sekali masukkan kerisik ,cili merah ,cili hijau ,dan garam secukup rasa .
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment