BAHAN-BAHAN
150 gm kacang dal
500 ml santan
4 sudu rempah kari
2 biji terung bulat – di potong lapan
2 batang kacang panjang – di hiris kecil
1 batang lobak merah – dihiris kecil
4 biji kentang - dipotong empat
garam dan bahan-bahan perasa secukupnya
BAHAN KISAR
25 gm cili kering
50 gm bawang merah
25 grm bawang putih
CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan ksar hingga garing dan naik bau
2. Masak rempah kari dan biarkan seketika
3. Setelah garing masukkan ,air ,kacang dal ,kentang dan lobak merah ,kacau rata.
4. setelah sayur empuk masukkan santan, kacang panjang dan terung
5. Perasakan dengan garam dan bahan perasa secukupnyadan biarkan mendidih
6. apabila kuah pekat ,angkat dan hidangkan
SEDIA DIHIDANG.
No comments:
Post a Comment