Pages
▼
Saturday, October 30, 2010
KARIPAP
BAHAN DOH
1/2 kg tepung gandum
1 sudu makan minyak masak ]yang telah dipanaskan
sedikit air garam ( suam):
BAHAN INTI
5 biji ubi kentang }
250 gm daging }di potong dadu
BAHAN-BAHAN KISAR :
5 Tangkai cili kering
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan lada hitam
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 cm halia
1 biji bawang besar
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Untuk dohnya uli tepung gandum dan air garam suam dan minyak masak yang telah dipanaskan dan diketepikan
2. untuk sediakan intinya tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau dan garing
3. masukkan kentang dan daging dan biarkan hingga daging lembut
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Masakkan hingga kering dan angkat
6. ambil sedikit adunan dan masukkan intinya kemaskan hujungnya dan goreng hingga kuning
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment