Saturday, October 30, 2010
Home »
aneka kuih
,
karipap
,
resepi kuih karipap
»
KARIPAP
BAHAN DOH
1/2 kg tepung gandum
1 sudu makan minyak masak ]yang telah dipanaskan
sedikit air garam ( suam):
BAHAN INTI
5 biji ubi kentang }
250 gm daging }di potong dadu
BAHAN-BAHAN KISAR :
5 Tangkai cili kering
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan lada hitam
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 cm halia
1 biji bawang besar
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Untuk dohnya uli tepung gandum dan air garam suam dan minyak masak yang telah dipanaskan dan diketepikan
2. untuk sediakan intinya tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau dan garing
3. masukkan kentang dan daging dan biarkan hingga daging lembut
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Masakkan hingga kering dan angkat
6. ambil sedikit adunan dan masukkan intinya kemaskan hujungnya dan goreng hingga kuning
SEDIA DIHIDANG
KARIPAP
BAHAN DOH
1/2 kg tepung gandum
1 sudu makan minyak masak ]yang telah dipanaskan
sedikit air garam ( suam):
BAHAN INTI
5 biji ubi kentang }
250 gm daging }di potong dadu
BAHAN-BAHAN KISAR :
5 Tangkai cili kering
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan lada hitam
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 cm halia
1 biji bawang besar
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Untuk dohnya uli tepung gandum dan air garam suam dan minyak masak yang telah dipanaskan dan diketepikan
2. untuk sediakan intinya tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau dan garing
3. masukkan kentang dan daging dan biarkan hingga daging lembut
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Masakkan hingga kering dan angkat
6. ambil sedikit adunan dan masukkan intinya kemaskan hujungnya dan goreng hingga kuning
SEDIA DIHIDANG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
October
(185)
- Resepi Kari Ikan Jenahak
- Resepi Ayam Bakar Madu
- Resepi Sayur Lemak Pucuk Manis
- Gulai Kawah Daging
- Resepi Ayam Kung Pao
- Resepi Ikan Haruan Kukus
- CUCUR BADAK UBI KELADI
- CUCUR CENDAWAN
- CUCUR DURIAN
- CUCUR UDANG
- CUCUR TAPAI UBI KAYU
- CUCUR JAGUNG MANIS
- CUCUR INTI KACANG
- JEMPUT –JEMPUT PISANG
- KASWI GULA MERAH
- ROTI JALA BERINTI
- KARIPAP
- BUAH MELAKA (ONDE – ONDE )
- BAHULU GULUNG COKLAT URAI
- BAHULU GULUNG PELANGI
- KEK COKLAT
- KEK PIC
- KEK KEJU BLUBERRY BERKRIM
- PUDING PIC
- BROWNIES COKLAT
- GULAI IKAN TONGKOL
- AYAM PANGGANG LADA HITAM
- NASI GORENG KURMA
- AYAM BBQ
- NASI AYAM BBQ
- SOTONG MASAK NANI
- SUP CAP CAI
- Resepi Tom Yam Seafood Bersantan
- Resepi Char Kuey Teow
- Resepi Tilapia Goreng Berlada
- Resepi Diet Sup Ikan Sayur Campur
- Resepi Daging Rusa Panggang
- Resepi Kek Coklat Moist
- Resepi Sandwich Ayam Mayonnaise
- Resepi Kantonis Yee Mee
- Resepi Ikan Siakap Lada Hitam
- Resepi Pecal Ikan Keli
- Resepi Ayam Tandoori
- Resepi Bubur Lambuk
- Resepi Mee Hong Kong
- Resepi Tahu Sumbat
- Resepi Cucur Udang
- Resepi Ayam Gajus
- Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
- Resepi Ikan Masak Taucu
- Resepi Spaghetti Seafood
- Resepi Salmon Steak
- Resepi Spaghetti Bolognese
- Popia Goreng
- Resepi Laksa Johor
- TUMIS DAGING
- FUCUK GORENG
- AYAM MASAK KETUMBAR
- SALAD TELUR
- KERABU TELUR
- Resepi Hotplate Yee Mee
- Puding kelapa muda
- Dadih strawberry
- Resepi Kuih Tepung pelita
- Minuman: Soya (home made)
- Sayur Asam batang keladi
- Ais Krim Tiramisu Koko
- Kuey Teow Ladna
- Resepi Nasi Goreng USA
- Resepi-Nasi Goreng Ayam
- Resepi-Nasi Goreng Cina
- RESEPI : NASI GORENG PAPRIK AYAM
- IKAN KELI BERLADA
- LAKSA THAI
- MI CALONG
- DALCA TULANG
- SPAGETI KUAH KEPAH
- SERUNDING IKAN
- NASI GORENG PATTAYA
- Mee Rebus
- MEE HAILAM
- DAGING BEREMPAH
- RENDANG PARU
- NASI BERIANI GAM
- UDANG MASAK TOMATO
- AYAM GORENG BERSERAI
- DALCA
- DAGING MASAK BERIANI
- AYAM MASAK SANTAN BERLADA
- KELIA HATI
- RENDANG TAUHU
- SAMBAL GORENG PETAI
- AYAM GORENG BERSALUT KACANG
- PAIS IKAN
- IKAN KUKUS CILI PADI
- SUP SIRIP YU DENGAN ISI KETAM
- ANGSA VEGETARIAN GARING DENGAN SALAD BUAH
- RESEPI MI JAWA
- STIMBOT
- SOTO
-
▼
October
(185)
No comments:
Post a Comment