Pages

Sunday, October 24, 2010

SAMBAL GORENG PETAI


        BAHAN – BAHAN ':

100 gm ikan bilis } digoreng
200 gm petai
5 tangkai cili merah }
10 tangkai cili padi }dikisar
5 ulas bawang putih }
1 ulas bawang besar } dihiris bulat
sedikit garam dan gula

    
CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Petai jangan dibuang kulit ,di basuh dan di belah dua. Kemudian di goreng hingga garing ,angkat dan ketepikan.
2.  tumis bahan-bahan yang ditumbuktadi hingga naik bau .  Bila garing masukkan bawang besar yang telah di hiris ,biarkan bawang layu , kemudian tambahkan garam
    gula dan serbuk perasa secukupnya tumis hingga minyak .4.  Masukkan petai dan ikan bilis ,kacau biar semua bahan sebati .kemudian boleh diangkat

        SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment