Pages

Friday, November 5, 2010

RENDANG AYAM KETUMBAR

BAHABN A

8 ketul kepak ayam
250 gm nestum nastle
250gm tepung gandum
2 biji telur dipukul

BAHAN B :

375 ml susu cair ideal nestle
125 ml santan pekat
3 sudu besar kerisik
1 kiub ayam maggi
2 sudu besar gula merah
1 bungkus rempah
8 helai daun pandan untuk pembungkus
1 helai daun kunyit – dimayang halus
1 helai daun limau purut

CARA MENYEDIAKANNYA ;

1. Lumur ayam dengan bahan perap..perap 1/2 jam
2. cclup ayam kedalam tepung kemudian kedalam telurdan golekkan pada nestum.balutkan dengan daun pandan dan sematkan dengan lidi pencucuk
3. panaskan minyak dan gorengkan ayam hingga garing,angkat dan ketpikan
4. panaskan sedikit minyak dan tumisrempah penumis dan bahan kisar hingga naik bau
5.kemudian masukkan bahan B dan biarkan mendidih hingga kuah pekat
6. akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng,dan kacau hingga sebati,angkat dan hidangkan

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment