Pages

Saturday, January 29, 2011

AYAM PERCIK GAJUS

DSC08194 

BAHAN – BAHAN :

1 bahagian paha ayam (dibuan tulang )

100 gm kacang gajus – dikisar halus

80 gm bawang putih – dikisar halus

80 gm bawang merah – dikisar halus

50 gm halia  - dikisar halus

120 gm santan

100 gm cili merah – dikisar halus

80 gm gula melaka

1 batang serai – dikisar halus

garam secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA

1. Lumurkan ayam dengan bahan – bahan yang telah dikisar

2. Kemudian perapkan ayam tersebut selama sejam

3. Bahan – bahan kisar yang selebihnya disimpan sedikit

4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan – bahan tersebut

5. Masukkansedikit santan pekat dan biarkan hingga masak sedikit

6. Sementara itu panggang ayam hingga masak sedikit

7. Akhir sekali tuangkan bahan – bahan yang telah ditumis ke atas ayam

 

SEDIA DIHIDANG :

No comments:

Post a Comment