BAHAN – BAHAN :
1 bahagian paha ayam (dibuan tulang )
100 gm kacang gajus – dikisar halus
80 gm bawang putih – dikisar halus
80 gm bawang merah – dikisar halus
50 gm halia - dikisar halus
120 gm santan
100 gm cili merah – dikisar halus
80 gm gula melaka
1 batang serai – dikisar halus
garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1. Lumurkan ayam dengan bahan – bahan yang telah dikisar
2. Kemudian perapkan ayam tersebut selama sejam
3. Bahan – bahan kisar yang selebihnya disimpan sedikit
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan – bahan tersebut
5. Masukkansedikit santan pekat dan biarkan hingga masak sedikit
6. Sementara itu panggang ayam hingga masak sedikit
7. Akhir sekali tuangkan bahan – bahan yang telah ditumis ke atas ayam
SEDIA DIHIDANG :
No comments:
Post a Comment