BAHAN – BAHAN :
1 ekor ayam - dipotong 12
1/2 kg santan
2 helai daun limau purut – dihiris halus
1 helai daun kunyit - dihiris halus
4 helai daun salam - dihiris halus
3 batang aerai – dititik
1 keping asam keping
1 cm halia – dikisar halus
2 cm lengkuas – dikisar halus
4 ulas bawang merah – dikisar halus
3 ulas bawang putih – dikisar halus
4 biji buah keras – dikisar halus
10 tangkai cili merah - dikisar halus
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :
1. Tumiskan bahan – bahan kisar sehingga masak dan terbit minyak
2. Masukkan daun limau purut,daun kunyit,daun salam,serai,ayam,santan ,asam keping,dan garam secukup rasa,kacau hingga sebati
3. Masak ayam hingga kuah santan pecah minyak
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment