Pages

Friday, May 11, 2012

Resepi Ayam Dara Pulut Kuning

Ayam Dara Pulut Kuning

BAHAN-BAHAN:

1/2 ekor ayam dara (buang tulang)

minyak masak

50gm madu

1 sudu kecil bijan

50 ml susu cair

80 gm sos cili

1 helai daun pandan (hiris)

1 helai daun kunyit (hiris)

BAHAN KISAR:

5 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

1 batang  gm serai

3 cm halia

3 cm kunyit hidup

10biji cili kering

BAHAN PULUT KUNING:

250 gm beras pulut

1 sudu kecil serbuk kunyit

1 sudu besar air mawar

1/2 liter air

CARA MENYEDIAKAN:

Ayam dibersihkan dan diperapkan dengan bahan kisar semalaman. Beras pulut dibersihkan dan direndamkan dengan serbuk kunyit semalaman.kemudian kukus pulut hingga masak. bila masak, sumbatkan pulut ke dalam perut ayam… bakar pada suhu 180oC selama 30 minit.

Untuk sosnya, panaskan minyak dan tumis sisa bahan perap ayam hingga naik bau. masukkan cili sos, madu, biji bijan, susu cair, daun kunyit, daun pandan dan tambahkan garam secukup rasa.bila ayam dah masak, angkat dan hidangkan bersama sos.

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment