Bahan-bahan:
2 biji peria
2 keping taufu
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
cili giling
Sedikit air asam jawa
2 sudu bear gula perang
garam ,gula dan ajisecukup rasa
Cara Menyediakan:
. Hiris peria kecil-kecil dan rendam dalam air garam selama 20 minit agar keluar rasa pahitnya.,Taufu dipotong dan digoreng kekuningan. Tuskan peria, goreng terendam hingga garing dan ketepikan.Keluarkan lebihan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga sedikit perang. Campurkan cili dan kacau hingga garing. Masukkan taufu, peria diikuti sedikit air dan kacau sebentar. masukkan air asam jawa.Masak sekejap hingga peria lembut. masukkan garam garam dan gula,gula dan aji,secukup rasa,bila dah masak,cukup rasa,matikan api dan angkat.
Sedia dihidang
sumber : saji
No comments:
Post a Comment