BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam dara (buang tulang)
minyak masak
50gm madu
1 sudu kecil bijan
50 ml susu cair
80 gm sos cili
1 helai daun pandan (hiris)
1 helai daun kunyit (hiris)
BAHAN KISAR:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang gm serai
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
10biji cili kering
BAHAN PULUT KUNING:
250 gm beras pulut
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar air mawar
1/2 liter air
CARA MENYEDIAKAN:
Ayam dibersihkan dan diperapkan dengan bahan kisar semalaman. Beras pulut dibersihkan dan direndamkan dengan serbuk kunyit semalaman.kemudian kukus pulut hingga masak. bila masak, sumbatkan pulut ke dalam perut ayam… bakar pada suhu 180oC selama 30 minit.
Untuk sosnya, panaskan minyak dan tumis sisa bahan perap ayam hingga naik bau. masukkan cili sos, madu, biji bijan, susu cair, daun kunyit, daun pandan dan tambahkan garam secukup rasa.bila ayam dah masak, angkat dan hidangkan bersama sos.
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment