Tuesday, January 18, 2011

Home » , , » KERABU PUCUK PAKU

KERABU PUCUK PAKU

DSC08132

BAHAN – BAHAN :

BAHAN A :

200 gm pucuk paku

200 gm udang dibuang kulit

100 gm kacang tanah

50 gm bawang merah – hiris halus

2 sudu makan kerisik

1 batang bunga halia  - dihiris halus

3 helai daun limau purut

 

BAHAN UNTUK SOS “

11/2 sudu makan sambal belacan

11/2 sudu makan jus limau

1 sudu makan santan pekat

gula perang secukupnya

garam secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Guna bahagian lembut pucuk paku,patah- patahkan pucuk paku dan celur dalam air panas

2. Bilas dengan air sejuk dan biarkan dalam penapis

3. Buangkan kulit udang ,kemudian rebus atau kukus,bila masak .angkat dan biarkan sejuk

4. Panggang kacang tanah dalam kuali dengan api kecil hingga kacang perang,sejukkan kacang sebelum dihancurkan

5. Campurkan,kesemua bahan untuk sos dalam mangkuk dan kemudian masukkan bahan A.kacau hingga sebati.

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...