Thursday, November 11, 2010

Home » , , , » DAGING PALEMBANG

DAGING PALEMBANG


BAHAN-BAHAN :


550 Gm daging lembu-dikisar halus
100 gm bawang merah
20 gm bawang putih
20 gm halia
50 gm serai
50 gm lengkuas
100 gm cili merah
30 gm cili padi
30 gm cili kering-direndam
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit
60 ml sos tomato
3 sudu besar serbuk belacan
2 sudu jintan manis
2 sudu besar biji adas
60 ml minyak masak
1 biji kelapa- i liter santan


CARA MEMASAKNYA :


1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing

2. Masukkan daging yang dipotong nipis ,jintan,adas,belacan,sos tomato dan kacau hingga sebati

3. Setelah naik bau masukkan santan,asam keping ,daun kunyit,dan masak daging hingga empuk,,setelah cukup rasa angkat dan hidangkan


SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...