Wednesday, November 10, 2010

Home » IKAN BAKAR SAMBAL KICAP

IKAN BAKAR SAMBAL KICAP

 

BAHAN-BAHANNYA ;

 

1 ekor ikan senangin atau kembung yang telah di bakar

 

BAHAN-BAHAN UNTUK REMPAH ;

 

10 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1/2 in halia

1 sudu teh serbuk kunyit

3 biji limau nipis yang sudah di perah

garam secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA :

 

1. Ikan yang sudah di bersihkan di gaul dengan rempah dan serbuk kunyit dan limau nipis ..biarkan selama 20 minit

2. Bungkus dengan daun pisang dan dipanggang hingga masak

 

CARA UNTUK MEMBUAT SAMBAL KICAP

 

1. 15 Bbiji cili api dipotong kecil

10 ulas bawang merah dapotong kecil

1 biji limau nipis diambil airnya

5 sudu kicap manis dan gaulkan semuanya hingga rata

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...