Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap, bersihkan
1/4 sudu teh lada hitam, tumbuk halus
2 btg daun bawang, hiris kasar
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 tangkai lada hijau, hiris serong
1 cm halia, hiris nipis
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan taucu
100 ml air
1 sudu teh jus limau nipis
Cara penyediaan :
Lumur ikan dengan semua bahan. Perap selama 30 minit bahan-bahan meresap dengan sempurna.
Kukus ikan sampai masak anggaran selama 20 minit.
Angkat dan saajikan panas-panas.
- Resepi ini tidak memerlukan garam kerana masin taucu sudah mencukupi.
1 ekor ikan siakap, bersihkan
1/4 sudu teh lada hitam, tumbuk halus
2 btg daun bawang, hiris kasar
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 tangkai lada hijau, hiris serong
1 cm halia, hiris nipis
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan taucu
100 ml air
1 sudu teh jus limau nipis
Cara penyediaan :
Lumur ikan dengan semua bahan. Perap selama 30 minit bahan-bahan meresap dengan sempurna.
Kukus ikan sampai masak anggaran selama 20 minit.
Angkat dan saajikan panas-panas.
- Resepi ini tidak memerlukan garam kerana masin taucu sudah mencukupi.