Wednesday, September 8, 2010

Home » » Nasi Beriani

Nasi Beriani


Bahan-Bahan


750gm beras basmathi
1 air
125gm susu cair
1helai daun pandan
1sudu kecil pewarna kuning
daun pudina dan sup (hiris)
garam


Bahan Tumis


5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
2cm halia (hiris)
2 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar minyak sapi
sedikit rempah lima


Cara Menyediakan



1.Tumiskan semua bahan ...tumis hingga naik bau
2.Tuangkan air dan biarkan mendidih
3.Kemudian masukkan garam dan susu cair...kacau rata dan masukkan beras
4.Setelah airnya sudah kering masukkan sedikit pewarna kuning berserta daun yang
telah dihiris tadi
5.biarkan nasi masak.


Ayam Beriani


Bahan-bahan


1 Ekor ayam
15 Ulas bawang merah (kisar)
6 Ulas bawang putih
5cm Halia (kisar)
3 Sudu besar rempah beriani
3 Sudu kecil tomato puri
4 Sudu besar minyak sapi
150ml Susu cair
100ml Air
garam dan gula

Cara menyediakan


1.Tumiskan bahan kisar dengan minyak sapi hingga naik bau
2.Masukkan rempah beriani dan tomato puri tadi
3.setelah pecah minyak masukkan ayam,gula dan garam
4.Masukkan sedikit air dan susu cair
5.Tunggu sehingga mendidih pekat...taburkan daun sup....

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...