Wednesday, June 27, 2012

Home » , » Resepi Kuih Lompat Tikam

Resepi Kuih Lompat Tikam

Bahan Bahannya

1. DOH

250 gram  Tepung beras
5 cawan    Air daun pandan

2. KUAH

2 cawan                  Santan
1 1/2 sudu besar   Tepung beras

3. GULA MELAKA

500 gram     Gula melaka
1 cawan       Air

4. PULUT 

1/2 kg Beras pulut  (dibasuh dan direndam)
Sedikit pewarna merah

Cara Menyediakan 

Untuk doh ...Kacau tepung beras bersama air daun pandan diaatas api sederhana sehingga pekat.

Untuk kuah...Masukkan santan bersama tepung beras dan garam,kacau diatas api sederhana sehingga pekat dan bolehlah diangkat.

Untuk Pulut...Pulut digaulkan dengan pewarna merah dan ditanak atau dimasak dengan sedikit air.

Cara menghidangkan, letak sedikit doh serta pulut kedalam mangku atau bekas sajian, setelah itu tuangkan sedikit kuah dan gula melaka keatasnya.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...