Tuesday, June 5, 2012

Home » » Tulang Rusuk Tumis Dara

Tulang Rusuk Tumis Dara

Bahan-bahan:
2 kilo daging bahagian rusuk
5 sudu besar kismis kuning
6 helai daun limau purut - dimayang halus
1 sudu besar gula melaka – dihancurkan
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan-bahan untuk dikisar:
20 biji cili padi
15 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
4 sm halia muda
4 sm lengkuas muda
3 batang serai
Cara menyediakan:
Rebus daging bertulang hingga empuk.  Simpan airnya.  Sementara itu, tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan daun limau purut yang dimayang halus bersama kismis.  Masukkan garam dan gula melaka. Gaul rata.  Tumis selama 15 minit di atas api yang kecil.  Kemudian tuangkan ke dalam rebusan daging tadi.  Masak lagi sehingga air rebusan yang bercampur tumisan tadi menjadi sedikit kering. Bolehlah dihidangkan panas-panas.
Sumber : saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...