Tuesday, November 2, 2010

Home » , , , » Resepi Kambing Panggang Sos Asam

Resepi Kambing Panggang Sos Asam


Bahan-Bahan:

1 kg kambing (bahagian kaki)
200 ml minyak
80 gm belacan
100 ml air asam jawa

Bahan Kisar:

10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
6 cm halia muda
3 batang serai
(Bahan kisar dibahagikan dua)

Bahan B:

2 kuntum bunga kantan
80 gm daun kesum
20 tangkai cili kisar
80 gm udang kering
100 gm belimbing buluh
Garam

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan kambing dan potong ikut suka. Kemudian perapkan dengan bahan kisar selama 3 jam.
2. Kemudian bakar di atas kuali leper sehingga masak.
3. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan cili dan udang kering. Tumiskan sehingga pecah minyak.
5. Selepas itu, masukkan bunga kantan, daun kesum dan belimbing buluh.
6. Akhir sekali, masukkan asam jawa, belacan dan garam secukup rasa. Setelah masak, hidangkan dengan kambing tadi.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...