BAHAN-BAHAN:
2 liter air
1 pek coconut puding Mix (500 gm)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan air di dalam bekas kemudian masukkan coconut puding mix.
2. Kacau perlahan-lahan dan rata.
3. Kemudian sejukkan dan hidangkan
Sumber : saji
BAHAN-BAHAN:
2 liter air
1 pek coconut puding Mix (500 gm)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan air di dalam bekas kemudian masukkan coconut puding mix.
2. Kacau perlahan-lahan dan rata.
3. Kemudian sejukkan dan hidangkan
Sumber : saji
BAHAN-BAHAN:
175 gm mentega
126 gm gula iasing
50 gm tepung jagung
75 gm marjerin
2 biji kuning telur
30 gm susu tepung
350 gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
Kurma
Manik warna
Kuning telur
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul mentega, marjerin dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur, tepung jagung dan susu tepung dan gaul sebati.
3. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Jadikan doh dan terap dengan bentuk rama-rama.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan hirisan kurma dan taburkan manik warna untuk lebih menarik.
5. Bakar pada suhu 180oC selama lebih kurang 15 hingga 20 minit
Sumber : saji
BAHAN-BAHANNYA
500 gram sotong saiz sederhana
1 biji bawang besar, hiris
Bahan-bahan:
20biji telur puyuh rebus
3 sm halia dihiris
1 labu bawang besar hiris
4biji cili merah dihiris
3 bijicili hijau dihiris
11/2 sudu kecil sos tiram
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Tumiskan halia dan hingga naik bau.
2. Masukkan cili merah, cili hijau,bawang besar dan sos tiram.
3. Kacau sehingga rata.
4. Masukkan telur puyuh , biarkan 10 minit.
5. Masukkan garam .. dikacau rata
Sumber : saji
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan bawal besar
3 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Garam dan gula secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
1.Ikan dikelar.
2.Kisar serai, bawang merah, bawang putih, halia, garam , gula ,cili kisar hingga sebati
3.Lumurkan bahan kisar pada ikan,.bungkus dengan daun pisang.
4.Panggang ikan hingga masak
Bahan bahan
1/2 kilo daging
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih.
sedikit serbuk kari daging.
1/2 inci halia.
garam.
Cara cara:
Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan rempah,kemudian gaulkan bersama dengan daging, masukkan garam secukupnya,Kemudian perap selama 2 jam…kemudian bakar
Bahan bahan air asam:
5biji cili padii
3 biji cili merah.
1/2 biji bawang besar.
1 biji tomato
air asam jawa.secukup rasa
sedikit belacan bakar.
garam.
sedikit sos cili.
gula
1biji limau kasturi
cara cara:
tumbuk cili api,cili merah dan jugak belacan sampai hancur..Bawang besar dan tomato di potong dadu..Masukkan bahan yang tumbuk kedalam bekas,.masukkan bawang dan tomato ..,gaul ,kemudian masukkan kesemua bahan,perah,, gaul lagi sehingga sebati.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 8
50 gm balia
20 ulas bawang merah - dihiris
15 ulas bawang putih - dihiris
4 cm lengkuas
4 batang serai
1 bungkus kecil rempah kari daging
1 bungkus kecil rempah kurma
1 biji kelapa - ambil santannya
15 biji telur burung puyuh
Garam secukup rasa
15 tangkai cili kering - digoreng sebelum dikisar
5 tangkai cili hijau - dihiris
5 batang daun ketumbar - dihiris
Sedikit gajus - tumbuk
Cara Menyediakan:
1. Sebahagian bawang merah dihiris dan digoreng, sementara sebahagian lagi dikisar. Ayam, dicuci bersih, digoreng dahulu sementara telur puyuh direbus dan
dibuang kulit.
2. Kemudian tumis bawang putih, bawang kisar, rempah dan bahan-bahan kisar yang lain. Setelah masak dan berminyak, masukkan santan.
3. Setelah kelihatan pekat, barulah masukkan ayam, telur puyuh dan biarkan mendidih dengan elok.
4. Angkat dan hiaskan dengan daum ketumbar, cili hijau, gajus yang telah ditumbuk serta bawang goreng
Sumber : saji
Bahan A:
(Gaul & perap selama 1/2 jam)
600 gm daging lembut - potong nipis
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu besar cuka
1 cawan gula
Bahan B:
(Ditumbuk halus)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/4 biji buah pala
Bahan C:
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji tomato - dicincang
Bahan D:
(Bahan Tumis)
2 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/4 cawan minyak masak
2 sudu besar mentega
Untuk hiasan:
Bawang besar - dipotong bulat
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan D sehingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan bahan-bahan B dan C serta 1 cawan air. Kacau seketika, masak hingga rempah naik aroma.
3. Masukkan tomato cincang, diikuti daging yang telah diperap. Kacau hingga daging kecut. Masak atas api perlahan sehingga daging empuk. Tambah secawan air lagi jika kuahnya telah pekat dan daging masih keras.
4. Setelah kuah pekat, masukkan bawang besar dan garam secukup rasa. Kacau sehingga bawang layu sedikit dan angkat
Sumber saji
BAHAN-BAHAN:
250 gm daging direbus dan disiat
BAHAN SOS:
1/4 cawan cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil cuka
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIRIS:
1 biji mangga muda
1 labu bawang besar
Sedikit kubis
10 tangkai cili padi
CARA MENYEDIAKAN:
1. Campurkan kesemua bahan sos dan masak sehingga sebati dan pekat.
2. daging yang telah disiat-siat dicampur dengan bahan hirisan
4. Curahkan kuah sos cili
5.hidangkan.
Bahan-bahan:
5 keping tempe saiz kecil - dipotong dadu
15 gm udang saiz kecil - dibuang kecil
10 gm suun - direndam hingga kembang
4 tangkai cili hijau - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Goreng tempe sehingga garing, angkat dan tuskan minyak.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik aroma.
3. Masukkan cili hijau, biarkan sehingga garing.
4. Masukkan suun dan garan secukup rasa, kacau sebati.
5. Masukkan udang, setelah udang masak, angkat dan hidangkan
Sumber : saji
Bahan-bahan:
150 gm kuetiau
3 ekor udang saiz sederhana - dibuang kulit & kepala
60 gm sotong - dipotong
50 gm bawang besar - dibelah 6
60 gm cili benggala - didadu
20 gm kacang hitam yang diperap
1 tangkai cili merah - dipotong menyerong
20 gm bawang putih - dicincang
10 gm tepung jagung
3/4 cawan air rebusan ayam
Minyak untuk menumis
Garam dan lada sulah secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan kuetiau. Goreng selama 3 minit dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.
2. Masukkan sedikit lagi minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, udang, sotong, bawang besar dan kacang hitam. Goreng selama 2 minit dan masukkan air rebusan ayam, cili benggala, kicap pekat dan cili merah. Kacau hingga rata.
3. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Masukkan garam dan lada sulah, kacau hingga rata dan tuang ke atas kuetiau. Hidang panas-panas
.Sumber : saji
Bahan-bahan:
6 ketul kepak ayam
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk kunyit
lada putih
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil mixed herbs
1 sudu kecil oregano
2 sudu kecil jus lemon
Cara membuatnya:
Cucuk2 kan kepak ayam tadi dengan garfu.
Gaul semua bahan dan perap selama 30 minit.
Goreng dengan api sederhana.
Renjiskan dgn sedikit madu semasa menghidang
Credit : My-resepi
Bahan-bahan:
1 kg daging cincang
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 keping asam gelugur
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis buah pelaga, serbuk ketumbar, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kuning.
3. Masukkan pula cili kisar dan rempah daging, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging, secawan air dan biarkan empuk. Tambah air jika daging lambat empuk.
5. Masukkan lengkuas, asam gelugur, kicap dan kerisik.
6. Masukkan santan dan biarkan mendidih, masak atas api kecil. Akhir sekali, perisakan dengan garam dan gula
Sumber : saji
Bahan-bahan:
1 mangkuk nasi himpit - dipotong dadu
1/4 cawan udang geragau kering
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kicap
1 kiub pati ikan bilis
1 cawan tauge
1 batang sawi - dipotong 2 sm
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk.
3. Kacau seketika dan masukkan cili kisar dan udang geragau.
4. Kacau hingga garing.
5. Masukkan air, garam, gula, kiub pati ikan bilis, kicap dan sawi.
6. Kacau hingga rata dan masukkan nasi himpit dan tauge.
7. Kacau hingga rata dan angkat.
8. Hidangkan bersama sambal kacang sotong.
Sumber : saji
Bahan-bahan:
4 biji telur digoreng
1 cm belacan - dikisar
11 ulas bawang merah - dikisar
50 gm cili kering - dikisar
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan goreng telur hingga kekuningan.
2. Tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak dan bau.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, diikuti telur. Kacau perlahan-lahan hingga sebati.
5 Angkat dan hidangkan.
Bahan-bahan:
600 gm udang besar - bersih dan tuskan
2 sudu besar cili kisar
3 cm halis - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 tangkai daun kari
1/2 cawan sup tomato
2 tangkai cili hijau - dibelah 2
2 tangkai daun bawang - dikerat 2 cm
4 ulas bawang besar - dipotong bulat
5 biji tomato - dipotong bulat
1 cawan bawang goreng
3/4 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Menumis:
1 labu bawang besar - dihiris
1 batang serai - dititik
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan udang dengan cili kisar kemudian masukkan ke dalam kuali. Tutup kuali dan jerang di atas api kecil sehingga naik wap (kira-kira 5 minit). Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali yang berasingan dan masukkan bahan-bahan menumis. Kacau hingga bawang layu dan masukkan bahan-bahan kisar.
3. Apabila berbau harum, masukkan tomato dan bawang besar yang dipotong bulat kemudian kacau hingga rata. Setelah tomato hancur, masukkan sup tomato dan udang bersama cilinya sekali. Biarkan mendidih.
4. Bila pecah minyak, masukkan bawang goreng dan perlahankan api. Masukkan garam, cili hijau, daun bawang dan daun kari. Kacau hingga rata dan angkat.
Sumber : saji
Kuah Mee:
1 kg tulang lembu (rusuk)
1 kg daging lembu, potong kiub besar
300g udang basah, besar
100g udang basah kecil (berwarna putih)
2 - 3 ketul ubi keledek
4 sudu besar cili kering kisar
1-2 labu bawang besar, dikisar
1 inci halia, di ketuk atau dikisar
1 cawan (atau lebih) serbuk kuah kacang (kuah pecal)
Lain-lain bahan:
2 bungkus mee kuning
1 ikat sawi
2 cawan taugeh
Tahu, digoreng dan potong nipis
Kueh cucur udang, potong kecil-kecil
Telur rebus, dibelah dua
Cili hijau jeruk
hirisan daun sup dan daun bawang
bawang goreng
hirisan limau nipis
Cara membuatnya:
Rebus tulang dan daging lembu dengan air yang banyak selama satu jam. Masukkan cili kisar, bawang dan halia dan rebus lagi. Basuh udang besar dan rebus (tak perlu buang kepala, kulit dan ekornya). Setelah udang masak toskan dan airnya di campurkan kedalam rebusan tulang tadi. Ketepikan udang.
Udang kecil di bersihkan (tak perlu buang kepala dan ekor), di rebus dan dikisar, kemudian di campurkan ke dalam kuah daging tadi. Masukkan ubi keledek yang dipotong kecil-kecil dan rebuslah hingga ubi hancur dan daging benar-benar empuk. Masukkan kuah kacang. Tambahkan garam, gula dan serbuk perisa. Tambahkan sedikit sos tomato jika anda suka. Jika anda sukakan kuah mee yang pekat, masukkan beberapa keping biskut cream crackers (hancurkan).
Panaskan air dalam periok hingga mendidih. Masukkan mee, sawi dan taugeh. Celur sebentar selama dua minit. Angkat dan hidangkan dalam mangkuk mee. Masukkan lain-lain bahan dan tuangkan kuah yang masih panas
Credit : resepi 1001resepi
Bahan-bahan:
1 ekor ikan merah
10 tangkai cili padi
5 kuntum cendawan cina - dihiris halus
1 labu bawang besar
1 biji tomato
1 sudu kecil lada sulah
2 sm halia
Sedikit garam
Bahan-bahan untuk sos plum:
2 biji plum jeruk - dicincang halus
Sedikit garam dan gula
Serbuk perasa - jika suka
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 ketul kiub stok ayam
2 ulas bawang putih - dicincang halus
Cara menyediakan sos plum:
1. Campurkan jeruk plum yang dicincang halus, kiub stok ayam, kicap cair, sos tiram, gula, garam dan serbuk perasa.
2. Tumiskan bawang putih yang dicincang halus dan masukkan bahan-bahan sos tadi. Apabila mendidih bolehlah diangkat.
Cara menyediakan ikan:
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan garam serta lada sulah, kemudian dikukus.
2. Apabila separuh masak, masukkan sebahagian sos plum dan cendawan cina.
3. Kukus semula hingga ikan masak.
4. Setelah ikan masak, masukkan cili padi, tomato dan bawang besar.
5. Kemudian curahkan sos plum yang selebihnya dan kukus sebentar hingga bawang dan cili padi layu sedikit, kemudian diangkat.
6. Hidangkan semasa panas
Sumber : saji
Bahan-bahan:
1 kg daging - dipotong besar, rebus hingga empuk dan keringkan airnya
1 batang lobak merah - dihiris memanjang
1 biji lada benggala - dipotong dadu
50 gm brokoli
2 tangkai cili merah - dihiris
4 biji tomato - dipotong baji
6 jagung muda - dipotong memanjang
2 labu bawang besar - dipotong bulat
6 ulas bawang putih - dicincang
4 sm halia - dihiris panjang
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
1/2 cawan minyak
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan daging. Kacau sebentar.
4. Barulah dimasukkan lobak merah. Kacau lagi.
5. Kemudian masukkan pula sayur-sayuran lain.
6. Masukkan hirisan cili dan bawang besar.
7. Bubuh garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas-panas
Sumber : saji
Bahan-bahan:
Bahan- bahan :
15 batang kacang panjang
bahan:
1 tin sardin cap ayam
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6biji cili kering
1 labu bawang besar
3 biji cili hijau
sedikit beacan
1/2 in halia
air asam jawa
sedikit aji
kicap pekat secukupnya
cara:
tumbuk bawang merah, halia,belacan,bawang putih dan cili kering..tumiskan..kemudian masukkan sardin,.masukkan pula air asam jawa.. kicap dan aji secukup rasa.akhir sekali masukkan bawang besar dan cili hijau..
BAHAN-BAHAN:
2 biji betik muda
2 biji mangga muda
4 ulas bawang putih
8 biji cili api
8 biji kacang panjang
60 gm kubis
20 gm kacang tanah
5 biji tomato ceri
40 gm udang kering (tumbuk)
4 sudu besar jus limau
2 sudu besar sos ikan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Parut betik dan mangga.memanjang.. kubis potong halus memanjang .. Kacang panjang potong 5 cm.
2. Gesek-gesekkan bawang putih dan cili api..biarkan pecah-pecah sedikit.
3 gaulkan betik, kacang tanah, mangga, kubis, kacang panjang udang kering.bersama bawang putih dan cili yang telah digesek tadi
4. Kemudian masukkan jus limau ,sos ikan., tomato ceri .. gaulkan rata
.
BAHAN-BAHAN :
1 ikat kacang panjang
1 biji timun saiz sederhana
1 biji bawang besar
1 biji buah tomato
1/2 batang bunga kantan
1 biji cili merah - boleh tambah
1/2 cawan udang kering
jus limau nipis secukupnya
sedikit belasan
kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan kacang panjang dan dipotong nipis/kecil-kecil kemudian potong timun kecil-kecil buang empulur tengah timun ni . Potong nipis-nipis bunga kantan dan potong buah tomato.
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk , digaul rata
Kredit :koleksi resepi Nannie
Bahan-bahan:
Kacang panjang/buncis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Beberapa ekor udang dibuang kulit
Sedikit sos tiram
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan:
Bawang besar, bawang putih ditumbuk. Tumiskan kesemua bahan dan masukkan sos tiram. Kemudian masukkan udang. Setelah naik bau masukkan kacang panjang dan kacau. Sedia untuk dihidangkan
Kredit : resepi Raidah
10 biji bendi potong serong
1 biji bawang besar ~ ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih ~ditumbuk kasar
1 sudu makan @ secukupnya cili kisar
Segengam ikan bilis
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula ~ secukup rasa
Minyak
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan besar sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
3. Masukkan bendi, kacau rata.
4. Kemudian masukan sedikit air asam jawa ,garam dan gula secukup rasa.
5. Sebelum angkat masukkan ikan bilis. Kacau seketika dan bolehlah diangkat
Kredit : Resepi Raidah
10 batang/jalar kacang panjang ~ dipotong serong
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 inci belacan ~ ditumbuk bersama bawang (tak nk letak pn boleh)
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
Garam dan sedikit gula
Air
Minyak
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan merah serta belacan sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
3. Masukkan kacang pjg dan bawang besar, kacau rata.
4. Kemudian masukan sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
5. Masak kacang sehingga lembut dan sebelum angkat masukkan ikan bilis. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.
**Air blh digantikan dgn santan dan sambalnya pun jadi lebih sedap
Credit : resepi Raidah
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging
100 gm sos cili Thai
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar krim kacang
1 sudu besar gula
Sedikit garam
Semangkuk tepung kanji
1 sudu besar minyak masak
Kacang hancur dan bijan
Cara Menyediakan Ayam:
1. Sediakan 1/2 kilo daging , bersihkan dan potong kecil. Gaulkan dengan tepung kanji dan goreng hingga garing. Ketepikan.
2., curahkan sos ke atas daging,masa menghidang , taburkan kacang dan bijan di atasnya.
Cara Menyediakan Sos:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan sos cili, sos plum, krim kacang, gula dan garam. Masak hingga mendidih.
Bahan-bahan
300 gm daging - potong kiub
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit
1/4 cm lengkuas
2-3 keping asam gelugur
2 cawan santan
Garam, gula dan serbuk perasa
250 gm kacang panjang - potong 2 cm
3 tangkai cili hijau - belah dua
1 sudu besar ketumbar - sangai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar
Cara Menyediakan:
1. Bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas dikisar halus.
2. Satukan bahan kisar bersama daging, santan, cili kisar dan asam gelugur. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan ketumbar, garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan di atas dapur hingga daging empuk.
4. Sebelum diangkat, masukkan kacang panjang serta cili hijau dan balik-balikkan
Sumber : saji
Bahan-bahan:
2 ikat daun selom - dibersihkan dengan garam dan dituskan
1 tin kecil sardin - ambil isinya sahaja
1 biji limau nipis - diperah jusnya
1 sudu besar air asam jawa
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
10 tangkai cili api - ditumbuk halus
1 sudu besar udang kering - direndam dan ditumbuk halus
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Daun selom dihiris halus.
2. Ikan sardin dihancurkan sebelum digaulkan dengan daun selom.
3. Masukkan bawang besar, cili api, air asam jawa, jus limau nipis, udang kering, serbuk lada hitam, garam dan gula.
4. Kemudian gaul kesemua bahan ini sehingga rata
Sumber : saji
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12
3 labu bawang besar - dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
20 tangkai cili kering - dikisar
2 sm halia - dikisar
2 batang serai - diketuk
5 sm lengkuas - diketuk
10 biji buah keras - dikisar lumat
5 sm kunyit hidup - ditumbuk lumat
200 ml susu sejat atau santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit air
Sedikit minyak masak
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis kesemua jenis bawang, halia, serai dan lengkuas sehingga kekuningan.
3. Masukkan pula cili kisar dan masak sehingga 10 minit.
4. Masukkan pula buah keras dan kunyit hidup. Kacau sebati.
5. Setelah bahan tadi masak, masukkan ayam dan biarkan seketika.
6. Kemudian, masukkan susu atau santan, air, garam dan gula.
7. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Sumber saji
Bahan-bahan:
500 gm bihun
1 labu bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
20 gm ikan bilis
30 gm isi ayam - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dihiris halus
2 batang sawi - dihiris
100 gm tauge
2 tangkai cili merah - dihiris
2 tangkai daun bawang - dihiris
2 tangkai daun sup - dihiris
1 biji telur rebus
Garam secukup rasa
Sedikit minyak
Cara menyediakan:
1. Rendam bihun dalam air sehingga lembut dan tuskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, ikan bilis dan garam. Kacau rata.
5. Masukkan pula lobak merah dan sawi.
6. Bolehlah masukkan bihun. Gaul sebati.
7. Barulah dimasukkan tauge dan cili merah. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat. Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup serta telur rebus
Sumber : saji
Bahan Bahan
180 gram kelapa parut
300 ml susu pekat
3 sudu makan mentega
1 1/2 biji kuning telur
setitis pewarna merah
setitis pewarna hijau
setitis pewarna kuning
Cara Memasaknya
gaulkan kelapa parut bersama susu pekat,kuning telur dan juga mentege di dalam periuk.
Masak sehingga pekat dengan api yang perlahan..kacau sentiasa.
Apabila sebati,tutpkan api dan sejukkan seketika.
Bahagikan adunan kepada warna merah,kuning dan hijau.gaul rata.
Bentuk adunan menjadi bebola mahupun empat segi kecil.
Sedia untuk dimakan
Bahan-Bahan
150 gm paru | dipotong kecil
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 3 sudu bawang putih
3 sudu makan cili kisar atau cili boh
1 biji bawang besar | dihiris bulat
30 ml air asam jawa
gaaram dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara Memasak
Panasakan minyak dan tumis paru hingga sedikit masak.Ketepikan
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan biarkan hingga sedikit garing.
tuangkan air asam jawa dan masukkan paru.
masukkan bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.
Biarkan hingga masak dan angkat.
Bahan-Bahan
200 gram tepung ubi
50 gram serbuk kari
Garam dan bahan perasa secukup rasa
Cara Memasaknya
Gaul rata tepung ubi bersama sedikit air.
Masukkan serbuk kari,bahan perasa dan garam secukup rasa.
Canai adunan nipis2 dan potong empat segi.
Gorengkan adunan sehingga garing dan toskan minyaknya.
Taburkan dengan lebihan perisa kari ke atas kerepek selepas digoreng.
Bahan-bahan:
300 gm udang sederhana
1/2 labu bawang besar kisar
1/2 ulas bawang putih kisar
1/2 cm halia kisar
1/2 cm lengkuas kisar
1/2 batang serai kisar
8 tangkai cili kering kisar
15 gm kerisik
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugur
100 ml santan pekat
Garam dan gula melaka .secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Cara Menyediakan:
1. Udang digaul dengan kunyit kemudian goreng hingga masak. .
2. Panaskan minyak .. tumis bahan tumbuk. Kacau rata ..biarkan garing dan pecah minyak.
3. Masukkan santan, kerisik,, daun limau purut , asam gelugur. 4. kemudian masukkan udang, garam dan gula melaka. Kacau hingga rata
Bahan-Bahan
1 cwn mentega
1 cwn gula halus
2 sb susu pekat
4 biji telur
1 cwn tepung gandum } ayak sekali dgn b/powder
1 st baking powder }
1 1/2 cwn serbuk biskut marie
2 paket asam hawflakes
esen vanilla
pewarna ikut suka
Cara
Pukul mentega dgn gula hingga kembang.
Masukkan telur satu-persatu dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan biskut marie lalu digaul rata.
Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut citarasa anda.
Sapu loyang dengan minyak atau alas dgn kertas.
Masak (kukus) adunan selapis selapis berselang-seli & bubuhkan hawflakes.
Setiap satu lapisan memerlukan kira-kira 4-5 min utk masak
Sumber : mak lang
Bahan-bahan:
300 gm udang
100 gm tepung jagung
1 biji telur
100 ml sos masam manis
20 gm bawang besar
10 gm nanas
20 gm timun
5 gm cili merah merah
5 gm cili hijau
500 ml minyak masak
Garam dan lada sulah secukup rasa
50 gm salad
Cara Menyediakannya
1. Gaulkan udang dengan serbuk lada sulah, garam,, telur dan tepung.
2.goreng udang hingga masak..
3. Tumiskan bawang, cili merah dan hijau, timun, nanas ,sos masam manis. kemudian masukkan udang yang telah digoreng
.
Bahan- Bahan:
1 ekor ayam - dipotong 4 dan bersihkan
3 sudu besar madu
2 sudu besar kismis
5 sudu besar tomato puri/sos
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Bahan Perap Ayam:
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar serbuk kari ayam
Bahan Tumis:
1 sudu besar jintan manis (biji)
1 sudu besar ketumbar (biji)
1 sudu besar jintan putih (biji)
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 cm halia muda
Cara Menyediakan:
1. Perap ayam dengan sebahagian bahagian perap selama setengah jam.
2. Kemudian panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.
3. Tumbuk semua bahan tumis hingga lumat, kemudian tumis hingga garing.
4. Masukkan lebihan bahan perap ayam dan tuangkan tomato puri/sos dan juga tumis. Masukkan garam secukup rasa.
5. Biarkan mereneh hingga naik baunya. Kemudian tuangkan madu dan kecilkan api seketika.
6. Masukkan ayam dan gaul hingga rata
Sumber : saji
Bahan-bahan:
1/2 kg buah kuinin masak dikupas kulit
3sudu besar rempah ikan
2 sudu besar kerisik
2sudu besar gula merah
1/2sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 cawan santan
Bahan tumis:
2 ulas bawang merah tumbuk
2 ulas bawang putih itumbuk
1/2sm halia
1 sm kulit kayu manis
2 kuntum buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan minyak
Cara sediakan
1. Buah kuinin dipotong sederhana.
4. Tumis bahan tumis hingga wangi.. Masukkan rempah kari ikan kerisik, gula, garam gula melaka.
5. masukkan 1/2 cawan santan, kacau hingga naik minyak.
6. Bila naik minyak, masukkan lebihan santan
7. Kacau perlahan-lahan. hingga kuah mendidih.
8. Masukkan buah kuinin .. masak hingga kuah pekat