Sunday, November 7, 2010

Home » , , » OTAK-OTAK UDANG

OTAK-OTAK UDANG


BAHAN-BAHANNYA:

200 gm udang segar -dibuang kulit
150 gm kelapa parut - yang mda
2 batang serai - hiris halus
5 ulas bawang merah.
5 tangkai cili padi
1 helai daun kunyit - dihiris halus
sedikit kunyit ,garam,gula dan air asam jawa


CARA MENYDIAKANNYA ;

1. Tumbuk serai,bawang merah dan cili padi hingga halus. Masukkan kelapa dan tumbuk lagi hingga sebati
2. Gaulan semua bhan yang di tumbuk dengan udang, dan sedikit serbuk kunyit air asam jawa,gula,daun kunyit dan garam hingga mesra

3. bungkus dengan daun pisang jadikan 4 bungkusan dan bakar selama 8 minit dan tekan hight .angkat dan hidangkan masa panas

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...