Thursday, November 4, 2010

Home » , , » PERTAL AYAM

PERTAL AYAM


Bahan-bahan

* 1/2 ekor ayam - potong kecil2 - lumur garam kunyit

Bahan yang dikisar/tumbuk A


* 2 cb cili kisar
* 3-4 ulas bwg putih
* 3-4 ulas bwg merah
* 2 cm halia

Bahan B

* 1/2 ct jintan kasar
* 1/2 ct biji sawi
* 1 strip daun kari
* 2 cb susu cair
* 2 cb kicap pekat
* Air secukupnya
* Air asam jawa secukup rasa
* Garam, gula serta pepper powder
* 1 biji bwg besar - potong 6
* 2-3 biji kentang - potong ikut suka - goreng
* Daun ketumbar - hiris halus

Cara membuat

1. Ayam digoreng hingga masak tetapi jgn terlampau garing. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis bahan2 A & B hingga wangi dan garing. Masukkan sedikit air.
3. Kecilkan api kemudian masukkan bahan2 perasa, susu cair, kicap pekat serta air asam jawa.
4. Sesuaikan rasa kemudian masukkan ayam, bawang besar serta kentang goreng. Kacau hingga sebati.
5. Padam api, masukkan ke dlm pinggan hidangan dan taburkan daun ketumbar (yg ita buat cam kat gambar kat atas nun tabur daun bwg & sup jer sbb tak dak daun

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...