Tuesday, November 2, 2010

Home » , , , » Resepi Singgang Ayam

Resepi Singgang Ayam

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
750 ml santan cair
500 ml santan pekat
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
1 batang serai (ketuk)



Bahan Kisar:

30 tangkai cili padi
30 biji lada putih
10 ulas bawang putih
5 cm kunyit
Garam

Cara Menyediakan:

1. Ayam dicuci bersih dan dibelah empat.
2. Satukan bahan kisar dan santan cair. Tuangkan ke atas ayam.
3. Bubuhkan daun kunyit yang disiat, daun limau purut dan serai. Tutup kuali dan biarkan ia mereneh di atas api yang kecil.
4. Setelah ayam empuk tuangkan santan pekat dan garam. Sesekali boleh dikacau kuahnya.
5. Tutup semula kuali dan biarkan kuah benar-benar kering.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...