Pages

Wednesday, November 30, 2011

Puding Kelapa

Puding Kelapa

BAHAN-BAHAN:
2 liter air
1 pek coconut puding Mix (500 gm)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan air di dalam bekas kemudian masukkan coconut puding mix.
2. Kacau perlahan-lahan dan rata.
3. Kemudian sejukkan dan hidangkan

Sumber : saji

Biskut Kurma

Biskut Kurma

BAHAN-BAHAN:

175 gm mentega

126 gm gula iasing

50 gm tepung jagung

75 gm marjerin

2 biji kuning telur

30 gm susu tepung

350 gm tepung gandum

BAHAN HIASAN:

Kurma

Manik warna

Kuning telur

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul mentega, marjerin dan gula sehingga lembut.

2. Masukkan telur, tepung jagung dan susu tepung dan gaul sebati.

3. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Jadikan doh dan terap dengan bentuk rama-rama.

4. Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan hirisan kurma dan taburkan manik warna untuk lebih menarik.

5. Bakar pada suhu 180oC selama lebih kurang 15 hingga 20 minit

Sumber : saji

Sunday, November 27, 2011

SOTONG MASAK REMPAH KURMA

BAHAN-BAHANNYA

500 gram sotong saiz sederhana

1 biji bawang besar, hiris

  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 3 keping hirisan nipis halia
  • 1 biji cili merah, hiris
  • 1 biji limau kasturi, ambil jusnya
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN DISATUKAN
  • 1 camca besar rempah kurma
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 inci halia*
  • 1 biji cili hijau*
  • 2 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA
  1. Sotong digaul bersama bahan2 yang "disatukan".. perap 30 minit. Tumis hirisan bawang putih, halia dan juga cili merah, bila layu, masukkan sotong dan gaul rata.
  2. Masukkan hirisan bawang besar, kacau dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak hingga pekat. Perahkan jus limau kasturi,
  3. credit : Resepi ummizaihadi

Telur Puyuh Masak Halia


Bahan-bahan:

20biji telur puyuh rebus

3 sm halia dihiris
1 labu bawang besar hiris
4biji cili merah dihiris
3 bijicili hijau  dihiris
11/2 sudu kecil sos tiram
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Tumiskan halia dan hingga naik bau.

2. Masukkan cili merah, cili hijau,bawang besar dan sos tiram.

3. Kacau sehingga rata.

4. Masukkan telur puyuh , biarkan  10 minit.

5. Masukkan garam .. dikacau rata

Sumber : saji

Saturday, November 26, 2011

Ikan bakar

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan bawal besar

3 sudu besar cili kering kisar

1 batang serai

2 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm halia

Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

1.Ikan dikelar.

2.Kisar serai, bawang merah, bawang putih, halia, garam , gula ,cili kisar hingga sebati 

3.Lumurkan bahan kisar pada ikan,.bungkus dengan daun pisang.

4.Panggang ikan  hingga masak

Daging bakar

Bahan bahan

1/2 kilo daging
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih.
sedikit serbuk kari daging.
1/2 inci halia.
garam.
Cara cara:
Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan rempah,kemudian gaulkan bersama dengan daging, masukkan garam secukupnya,Kemudian perap selama 2 jam…kemudian  bakar

Bahan bahan  air asam:
5biji cili padii

3 biji cili merah.
1/2 biji bawang besar.
1 biji  tomato
air asam jawa.secukup rasa
sedikit belacan bakar.
garam.
sedikit sos cili.
gula

1biji limau kasturi

cara cara:
tumbuk cili api,cili merah dan jugak belacan sampai hancur..Bawang besar dan  tomato di potong dadu..Masukkan bahan yang  tumbuk kedalam bekas,.masukkan bawang dan  tomato ..,gaul ,kemudian masukkan kesemua bahan,perah,, gaul lagi sehingga sebati.

Thursday, November 24, 2011

Rendang Pakistan

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong 8

50 gm balia

20 ulas bawang merah - dihiris

15 ulas bawang putih - dihiris

4 cm lengkuas

4 batang serai

1 bungkus kecil rempah kari daging

1 bungkus kecil rempah kurma

1 biji kelapa - ambil santannya

15 biji telur burung puyuh

Garam secukup rasa

15 tangkai cili kering - digoreng sebelum dikisar

5 tangkai cili hijau - dihiris

5 batang daun ketumbar - dihiris

Sedikit gajus - tumbuk

Cara Menyediakan:

1. Sebahagian bawang merah dihiris dan digoreng, sementara sebahagian lagi dikisar. Ayam, dicuci bersih, digoreng dahulu sementara telur puyuh direbus dan

dibuang kulit.

2. Kemudian tumis bawang putih, bawang kisar, rempah dan bahan-bahan kisar yang lain. Setelah masak dan berminyak, masukkan santan.

3. Setelah kelihatan pekat, barulah masukkan ayam, telur puyuh dan biarkan mendidih dengan elok.

4. Angkat dan hiaskan dengan daum ketumbar, cili hijau, gajus yang telah ditumbuk serta bawang goreng

Sumber : saji

Wednesday, November 23, 2011

Daging Masak Jintan

Bahan A:

(Gaul & perap selama 1/2 jam)

600 gm daging lembut - potong nipis

1/2 cawan kicap pekat

1 sudu besar cuka

1 cawan gula

Bahan B:

(Ditumbuk halus)

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 cm halia

1 cm kunyit hidup

1/4 biji buah pala

Bahan C:

1 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan putih

1 sudu besar serbuk jintan manis

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 biji tomato - dicincang

Bahan D:

(Bahan Tumis)

2 cm kulit kayu manis

4 kuntum bunga cengkih

1 kuntum bunga lawang

2 ulas bawang merah - dihiris

2 ulas bawang putih - dihiris

1/4 cawan minyak masak

2 sudu besar mentega

Untuk hiasan:

Bawang besar - dipotong bulat

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan D sehingga naik bau dan kekuningan.

2. Masukkan bahan-bahan B dan C serta 1 cawan air. Kacau seketika, masak hingga rempah naik aroma.

3. Masukkan tomato cincang, diikuti daging yang telah diperap. Kacau hingga daging kecut. Masak atas api perlahan sehingga daging empuk. Tambah secawan air lagi jika kuahnya telah pekat dan daging masih keras.

4. Setelah kuah pekat, masukkan bawang besar dan garam secukup rasa. Kacau sehingga bawang layu sedikit dan angkat

Sumber saji

Kerabu daging

BAHAN-BAHAN:

250 gm daging direbus dan disiat

BAHAN SOS:

1/4 cawan cili kisar

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos tomato

1 sudu kecil cuka

Garam dan gula secukup rasa

BAHAN HIRIS:

1 biji mangga muda

1 labu bawang besar

Sedikit kubis

10 tangkai cili padi

CARA MENYEDIAKAN:

1. Campurkan kesemua bahan sos dan masak sehingga sebati dan pekat.

2. daging yang telah  disiat-siat dicampur dengan bahan hirisan

4. Curahkan kuah sos cili

5.hidangkan.

Tempe Hijau Berudang

Bahan-bahan:

5 keping tempe saiz kecil - dipotong dadu
15 gm udang saiz kecil - dibuang kecil
10 gm suun - direndam hingga kembang
4 tangkai cili hijau - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Goreng tempe sehingga garing, angkat dan tuskan minyak.

2. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik aroma.

3. Masukkan cili hijau, biarkan sehingga garing.

4. Masukkan suun dan garan secukup rasa, kacau sebati.

5. Masukkan udang, setelah udang masak, angkat dan hidangkan

Sumber : saji

Kuetiau Hong Kong

Bahan-bahan:

150 gm kuetiau

3 ekor udang saiz sederhana - dibuang kulit & kepala

60 gm sotong - dipotong

50 gm bawang besar - dibelah 6

60 gm cili benggala - didadu

20 gm kacang hitam yang diperap

1 tangkai cili merah - dipotong menyerong

20 gm bawang putih - dicincang

10 gm tepung jagung

3/4 cawan air rebusan ayam

Minyak untuk menumis

Garam dan lada sulah secukupnya

Cara Menyediakan:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan kuetiau. Goreng selama 3 minit dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.

2. Masukkan sedikit lagi minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, udang, sotong, bawang besar dan kacang hitam. Goreng selama 2 minit dan masukkan air rebusan ayam, cili benggala, kicap pekat dan cili merah. Kacau hingga rata.

3. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Masukkan garam dan lada sulah, kacau hingga rata dan tuang ke atas kuetiau. Hidang panas-panas

.Sumber : saji

Monday, November 21, 2011

Kepak ayam goreng bermadu

Bahan-bahan:
6 ketul kepak ayam
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk kunyit
lada putih
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil mixed herbs
1 sudu kecil oregano
2 sudu kecil jus lemon
Cara membuatnya:
Cucuk2 kan kepak ayam tadi dengan garfu.
Gaul semua bahan dan perap selama 30 minit.
Goreng dengan api sederhana.
Renjiskan dgn sedikit madu semasa menghidang

Credit : My-resepi

Gulai Daging Tok

Bahan-bahan:

1 kg daging cincang
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 keping asam gelugur
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis buah pelaga, serbuk ketumbar, kulit kayu manis dan bunga lawang.

2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kuning.

3. Masukkan pula cili kisar dan rempah daging, tumis hingga pecah minyak.

4. Masukkan daging, secawan air dan biarkan empuk. Tambah air jika daging lambat empuk.

5. Masukkan lengkuas, asam gelugur, kicap dan kerisik.

6. Masukkan santan dan biarkan mendidih, masak atas api kecil. Akhir sekali, perisakan dengan garam dan gula

Sumber : saji

Lontong Goreng

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi himpit - dipotong dadu

1/4 cawan udang geragau kering

4 ulas bawang merah - ditumbuk halus

2 ulas bawang putih - ditumbuk halus

2 sudu besar cili kisar

3 sudu besar kicap

1 kiub pati ikan bilis

1 cawan tauge

1 batang sawi - dipotong 2 sm

1/4 cawan air

Minyak untuk menumis

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak di dalam kuali.

2. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk.

3. Kacau seketika dan masukkan cili kisar dan udang geragau.

4. Kacau hingga garing.

5. Masukkan air, garam, gula, kiub pati ikan bilis, kicap dan sawi.

6. Kacau hingga rata dan masukkan nasi himpit dan tauge.

7. Kacau hingga rata dan angkat.

8. Hidangkan bersama sambal kacang sotong.

Sumber : saji

Sambal Telur

Bahan-bahan:

4 biji telur digoreng

1 cm belacan - dikisar

11 ulas bawang merah - dikisar

50 gm cili kering - dikisar

Minyak untuk menggoreng

Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan goreng telur hingga kekuningan.

2. Tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak dan bau.

4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, diikuti telur. Kacau perlahan-lahan hingga sebati.

5 Angkat dan hidangkan.

Saturday, November 19, 2011

Resepi Futomaki




Bahan Bahan


20 gm Takuan Radish
20 gm timun telur goreng
20 gm jejari ketam
20 gm cendawan shitake
100 gm Sakura Denpun
350 gm pulut sushi
½ keping seaweed (rumpai laut)



Cara Cara

Letakkan seaweed di atas alas buluh. Ratakan pulut sushi di atas seaweed. Tinggikan pulut di bahagian tepi. Atur timun, pickled radish, jejari ketam dan cendawan. Gulung ketat-ketat. Mulakan gulungan dari alas buluh.

Filet Ikan Mayones

Bahan Bahan


5 keping isi ikan sebelah atau ikan merah
½ sudu kecil rosemary kering
½ sudu kecil lada hitam
2 cm halia ditumbuk halus
Sedikit garam
1 sudu besar minyak masak
½ biji limau nipis ambil jusnya




Bahan-bahan sos:

2 sudu besar mayonis
2 sudu besar cili sos
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu

Cara Memasak



Gaul ikan dengan kesemua bahan di atas kecuali rosemary. 
Aturkan ikan di atas pinggan leper (khas mikrowave) kemudian barulah ditaburkan serbuk rosemary tadi. 
Masak dengan 'HIGH' selama 4 minit. 
Keluarkan dan curahkan sos di atasnya.

Cara membuat sos:

Campurkan kesemua bahan sos dan kacau rata. Curahkan di atas kepingan ikan.

Bergedil Sardin



Bahan Bahan



2 tin kecil sardin
1 biji bawang besar
1 sudu makan lada sulah
2 biji telur ayam
sedikit sudu teh garam
sedikit sudu teh ajinomoto
minyak masak untuk menggoreng



Cara memasak



Buang kuah sardin dan toskan.
Hiris bawang besar.
Tumbuk lada sulah hingga halus dan selepas itu masukkan sardin yang
telah tos tadi.
 Tumbuk hingga halus.
Pindahkan sardin tadi ke dalam mangkuk dan masukkan  garam dan ajinamoto
masukka  telur dan gaul hingga rata
Gunakan sudu makan dan goreng hingga
masak dan agak garing.

American Style Mashed Potato Recipe



Bahan bahan


Ubi Kentang 
Butter 
Fresh milk/cream 
Ground Black Pepper 
A pinch of salt(jika perlu) 
Cheddar cheese(shredded/hiris) **jika mahu*



Cara

Bersihkan ubi kentang(buang kulit) tapi jgn dikerat.
Rebus ubi kentang sampai empuk.
Buangkan air rebusan tanpa mengeluarkan ubi kentang dari periuk.
Panaskan semula dgn api paling kecil.
Masukkan butter dan susu/krim dan lecekkan ubi kentang.
Masukkan ground black pepper dan garam jika perlu. ***
Tambahkan dengan keju cheddar jika mahu*** kacau hingga sebati dan sedia dihidang



Ambuyat Cicah Sardin


Bahan bahan


1 bungkus sagu
Air
1 tin sardin (ayam brand)
3 biji limau kasturi
garam
ajinomoto
cili padi



Cara



Bancuh sagu dengan air tapi biar pekat.
Tumbuk isi sardin beserta cili padi. Perahkan limau dan masukkan garam serta ajinomoto secukup rasa. Kemudian tuangkan air panas serta kuah sardin dan kacau.
Gaul sagu yang dibancuh tadi dan tuangkan air yang baru mendidih sehingga menjernih dan pusingan sagu berhenti. Kacau sagu (masak-ambuyat)hingga sebati.
Cungkil atau cedukkan ambuyat dan cicahkan pada isi sardin dan terus telan tanpa dikunyah.

Friday, November 18, 2011

Udang Goreng Ala Nasi Kandar

Bahan-bahan:

600 gm udang besar - bersih dan tuskan

2 sudu besar cili kisar

3 cm halis - dikisar

1 labu bawang besar - dikisar

3 ulas bawang putih - dikisar

2 tangkai daun kari

1/2 cawan sup tomato

2 tangkai cili hijau - dibelah 2

2 tangkai daun bawang - dikerat 2 cm

4 ulas bawang besar - dipotong bulat

5 biji tomato - dipotong bulat

1 cawan bawang goreng

3/4 cawan minyak masak

Garam secukup rasa

Bahan-bahan Menumis:

1 labu bawang besar - dihiris

1 batang serai - dititik

Cara Menyediakan:

1. Gaulkan udang dengan cili kisar kemudian masukkan ke dalam kuali. Tutup kuali dan jerang di atas api kecil sehingga naik wap (kira-kira 5 minit). Ketepikan.

2. Panaskan minyak di dalam kuali yang berasingan dan masukkan bahan-bahan menumis. Kacau hingga bawang layu dan masukkan bahan-bahan kisar.

3. Apabila berbau harum, masukkan tomato dan bawang besar yang dipotong bulat kemudian kacau hingga rata. Setelah tomato hancur, masukkan sup tomato dan udang bersama cilinya sekali. Biarkan mendidih.

4. Bila pecah minyak, masukkan bawang goreng dan perlahankan api. Masukkan garam, cili hijau, daun bawang dan daun kari. Kacau hingga rata dan angkat.

Sumber : saji

mee kuah daging dan udang

  Bahan-bahan:


Kuah Mee:
1 kg tulang lembu (rusuk)
1 kg daging lembu, potong kiub besar
300g udang basah, besar
100g udang basah kecil (berwarna putih)
2 - 3 ketul ubi keledek
4 sudu besar cili kering kisar
1-2 labu bawang besar, dikisar
1 inci halia, di ketuk atau dikisar
1 cawan (atau lebih) serbuk kuah kacang (kuah pecal)
Lain-lain bahan:
2 bungkus mee kuning
1 ikat sawi
2 cawan taugeh
Tahu, digoreng dan potong nipis
Kueh cucur udang, potong kecil-kecil
Telur rebus, dibelah dua
Cili hijau jeruk
hirisan daun sup dan daun bawang
bawang goreng
hirisan limau nipis


Cara membuatnya:


Rebus tulang dan daging lembu dengan air yang banyak selama satu jam. Masukkan cili kisar, bawang dan halia dan rebus lagi. Basuh udang besar dan rebus (tak perlu buang kepala, kulit dan ekornya). Setelah udang masak toskan dan airnya di campurkan kedalam rebusan tulang tadi. Ketepikan udang.
Udang kecil di bersihkan (tak perlu buang kepala dan ekor), di rebus dan dikisar, kemudian di campurkan ke dalam kuah daging tadi. Masukkan ubi keledek yang dipotong kecil-kecil dan rebuslah hingga ubi hancur dan daging benar-benar empuk. Masukkan kuah kacang. Tambahkan garam, gula dan serbuk perisa. Tambahkan sedikit sos tomato jika anda suka. Jika anda sukakan kuah mee yang pekat, masukkan beberapa keping biskut cream crackers (hancurkan).
Panaskan air dalam periok hingga mendidih. Masukkan mee, sawi dan taugeh. Celur sebentar selama dua minit. Angkat dan hidangkan dalam mangkuk mee. Masukkan lain-lain bahan dan tuangkan kuah yang masih panas

Credit : resepi 1001resepi

Ikan Merah Kukus Cili Padi


Bahan-bahan:

1 ekor ikan merah
10 tangkai cili padi
5 kuntum cendawan cina - dihiris halus
1 labu bawang besar
1 biji tomato
1 sudu kecil lada sulah
2 sm halia
Sedikit garam

Bahan-bahan untuk sos plum:

2 biji plum jeruk - dicincang halus
Sedikit garam dan gula
Serbuk perasa - jika suka
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 ketul kiub stok ayam
2 ulas bawang putih - dicincang halus

Cara menyediakan sos plum:

1. Campurkan jeruk plum yang dicincang halus, kiub stok ayam, kicap cair, sos tiram, gula, garam dan serbuk perasa.

2. Tumiskan bawang putih yang dicincang halus dan masukkan bahan-bahan sos tadi. Apabila mendidih bolehlah diangkat.

Cara menyediakan ikan:

1. Ikan dibersihkan dan lumurkan garam serta lada sulah, kemudian dikukus.

2. Apabila separuh masak, masukkan sebahagian sos plum dan cendawan cina.

3. Kukus semula hingga ikan masak.

4. Setelah ikan masak, masukkan cili padi, tomato dan bawang besar.

5. Kemudian curahkan sos plum yang selebihnya dan kukus sebentar hingga bawang dan cili padi layu sedikit, kemudian diangkat.

6. Hidangkan semasa panas

Sumber : saji

Daging Merah Bersayur


Bahan-bahan:

1 kg daging - dipotong besar, rebus hingga empuk dan keringkan airnya
1 batang lobak merah - dihiris memanjang
1 biji lada benggala - dipotong dadu
50 gm brokoli
2 tangkai cili merah - dihiris
4 biji tomato - dipotong baji
6 jagung muda - dipotong memanjang
2 labu bawang besar - dipotong bulat
6 ulas bawang putih - dicincang
4 sm halia - dihiris panjang
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
1/2 cawan minyak

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau rata.

3. Masukkan daging. Kacau sebentar.

4. Barulah dimasukkan lobak merah. Kacau lagi.

5. Kemudian masukkan pula sayur-sayuran lain.

6. Masukkan hirisan cili dan bawang besar.

7. Bubuh garam dan serbuk perasa. Kacau rata.

8. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas-panas

Sumber : saji

Wednesday, November 16, 2011

Kerabu Sotong Mangga


Bahan-bahan:
3 biji mangga muda - dibuang kulit dan diracik halus memanjang
17 biji cili api - ditumbuk kasar
400gm sotong - bersihkan dan dipotong kecil
5 sm halia - dihiris halus
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Rebus sotong dengan sedikit air hingga masak.
2. Tambah sedikit garam.
3.campurkan sotong, mangga muda, cili padi, halia, garam dan gula.
4. Gaul rata dan hidangkan

Ayam goreng mentega

Bahan-bahan:

  • 1ekor ayam - dipotong ikut suka
  • 1 biji bawang bombay - dihiris kasar
  • 2 batang daun bawang - dipotong kasar
  • 11/2 biji limau nipis - diambil jusnya
  • lada sulah secukupnya
  • garam secukupnya
  • 4 sudu besar minyak
  • 6 sudu besar mentega
  • sedikit air - jika perlu
  • Timun dan tomato untuk hiasan

Bahan – bahan tumbuk:
  • 6 ulas bawang putih
  • 3cm halia

Bahan – bahan sos:
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 6 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar kicap masin

   cara - cara
  1. perap ayam bersama  garam, lada sulah dan jus limau
  2. biarkan  10-15 min .. kemudian goreng hingga masak. 
  3. panaskan  4 sudu besar minyak.. 6 sudu besar mentega
  4. tumisk bahan tumbuk hingga wangi
  5. masukkan bahan sos .. kacau rata
  6. masukkan  bawang besar ..kacau  hingga agak layu
  7. masukkan ayam goreng .. gaul hingga sebati
  8. sedikit air ,untuk kuah
  9. masukkan daun bawang .. kacau..masukkan dalam pinggan,hiaskan dengan timun dan tomato..

Kuey Tiaw Goreng

Bahan-bahan
1 bungkus kuey tiaw
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4-5 biji cili api
  • segenggam kecil udang kering
  • 7 ekor udang sederhana isi ayam ,kerang
  • 4 sudu makan cili giling
  • kicap pekat secukupnya
  • 2 batang sawi
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji cili hijau 
  • 1 biji tomato
  • tauge
  • garam
  • sos tiram
     Cara-cara
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan udang kering...Sawi dipotong, cili merah,cili hijau  dihiris dan tomato dipotong enam...
  2. Panaskan minyak...Tumis bahan-bahan  ditumbuk...Masukkan cili giling...Kemudian, masukkan udang .isi ayam dan  kerang...
  3. Masukkan kicap pekat,sos tiram...Masukkan sawi, cili merah ,cii hijau, tomato...Kacau rata-rata..Kemudian, masukkan kuey tiaw...kemudian masukkan tauge...
  4. Bubuh garam secukup rasa

Tuesday, November 15, 2011

Kacang panjang goreng dengan hati ayam

     Bahan- bahan :

15 batang kacang panjang

  • 8 ketul hati ayam
  • 4ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 cm kunyit
  • 4 biji cili api
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji cili merah
  • sedikit ajinomoto
  • garam dan minyak masak
  • Cara-cara
    1. potong kacang panjang, .hiris hati kecil-kecil. Kemudian, tumbuk kunyit,  bawang putih ,bawang merah,garam.. Perapkan bahan yang ditumbuk tadi dengan hati yang telah dihiris.
    2. gorengkan hati  (tanpa minyak) hingga kering. Kemudian, masukkan minyak secukupnya.
    3. Bila hati  dah agak2 perangan masukkan kacang panjang,. Goreng sehingga kacang panjang tu masak, tapi jgn terlalu lama , kemudian masukkan bawang besar,cili merah,dan cili padi ..goreng sekejap,kemudian ,angkat

Ikan Sardin Masak Kicap

bahan:
1 tin sardin cap ayam
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6biji cili  kering

1 labu bawang besar
3 biji cili hijau
sedikit beacan

1/2 in  halia

air asam jawa
sedikit aji
kicap  pekat secukupnya

cara:
tumbuk bawang merah, halia,belacan,bawang putih dan cili kering..tumiskan..kemudian masukkan sardin,.masukkan pula air asam jawa.. kicap dan aji secukup rasa.akhir sekali masukkan bawang besar dan cili hijau..

Resepi Somtam

BAHAN-BAHAN:

2 biji betik muda

2 biji mangga muda

4 ulas bawang putih

8 biji cili api

8 biji kacang panjang

60 gm kubis

20 gm kacang tanah

5 biji tomato ceri

40 gm udang kering (tumbuk)

4 sudu besar jus limau

2 sudu besar sos ikan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Parut  betik dan mangga.memanjang.. kubis potong halus memanjang .. Kacang panjang potong 5 cm.

2.  Gesek-gesekkan bawang putih dan cili api..biarkan pecah-pecah sedikit.

3 gaulkan  betik, kacang tanah, mangga, kubis, kacang panjang udang kering.bersama bawang putih dan cili yang telah digesek tadi

4. Kemudian masukkan jus limau ,sos ikan., tomato ceri .. gaulkan rata

Resepi karabu kacang panjang

.

BAHAN-BAHAN :

1 ikat kacang panjang
1 biji timun saiz sederhana
1 biji bawang besar
1 biji buah tomato
1/2 batang bunga kantan
1 biji cili merah - boleh tambah
1/2 cawan udang kering
jus limau nipis secukupnya
sedikit belasan
kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas

CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan kacang panjang dan dipotong nipis/kecil-kecil kemudian potong timun kecil-kecil buang empulur tengah timun ni . Potong nipis-nipis bunga kantan dan potong buah tomato.
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk , digaul rata

Kredit :koleksi resepi Nannie

Resepi kacang panjang goreng

 

Bahan-bahan:

Kacang panjang/buncis
1 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

Beberapa ekor udang dibuang kulit

Sedikit sos tiram

Sedikit minyak untuk menumis

Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:
Bawang besar, bawang putih ditumbuk. Tumiskan kesemua bahan dan masukkan sos tiram. Kemudian masukkan udang. Setelah naik bau masukkan kacang panjang dan kacau. Sedia untuk dihidangkan

Kredit : resepi Raidah

Sambal bendi

10 biji bendi potong serong
1 biji bawang besar ~ ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih ~ditumbuk kasar
1 sudu makan @ secukupnya cili kisar
Segengam ikan bilis
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula ~ secukup rasa
Minyak
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan besar sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
3. Masukkan bendi, kacau rata.
4. Kemudian masukan sedikit air asam jawa ,garam dan gula secukup rasa.
5. Sebelum angkat masukkan ikan bilis. Kacau seketika dan bolehlah diangkat

Kredit : Resepi Raidah

Sambal kacang panjang ikan bilis


Bahan-bahan

10 batang/jalar kacang panjang ~ dipotong serong
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 inci belacan ~ ditumbuk bersama bawang (tak nk letak pn boleh)
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
Garam dan sedikit gula
Air
Minyak
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan merah serta belacan sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
3. Masukkan kacang pjg dan bawang besar, kacau rata.
4. Kemudian masukan sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
5. Masak kacang sehingga lembut dan sebelum angkat masukkan ikan bilis. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.
**Air blh digantikan dgn santan dan sambalnya pun jadi lebih sedap

Credit : resepi Raidah

Daging Masak Ala Thai

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging

100 gm sos cili Thai
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar krim kacang
1 sudu besar gula
Sedikit garam
Semangkuk tepung kanji
1 sudu besar minyak masak
Kacang hancur dan bijan

Cara Menyediakan Ayam:

1. Sediakan 1/2 kilo daging , bersihkan dan potong kecil. Gaulkan dengan tepung kanji dan goreng hingga garing. Ketepikan.

2., curahkan sos ke atas daging,masa menghidang , taburkan kacang dan bijan di atasnya.

Cara Menyediakan Sos:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan sos cili, sos plum, krim kacang, gula dan garam. Masak hingga mendidih.

Daging Gulai Darat

Bahan-bahan

300 gm daging - potong kiub
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit
1/4 cm lengkuas
2-3 keping asam gelugur
2 cawan santan
Garam, gula dan serbuk perasa
250 gm kacang panjang - potong 2 cm
3 tangkai cili hijau - belah dua
1 sudu besar ketumbar - sangai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar

Cara Menyediakan:

1. Bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas dikisar halus.

2. Satukan bahan kisar bersama daging, santan, cili kisar dan asam gelugur. Masak hingga mendidih.

3. Masukkan ketumbar, garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan di atas dapur hingga daging empuk.

4. Sebelum diangkat, masukkan kacang panjang serta cili hijau dan balik-balikkan

Sumber : saji

Kerabu Selom Sardin


Bahan-bahan:

2 ikat daun selom - dibersihkan dengan garam dan dituskan
1 tin kecil sardin - ambil isinya sahaja
1 biji limau nipis - diperah jusnya
1 sudu besar air asam jawa
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
10 tangkai cili api - ditumbuk halus
1 sudu besar udang kering - direndam dan ditumbuk halus
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Daun selom dihiris halus.

2. Ikan sardin dihancurkan sebelum digaulkan dengan daun selom.

3. Masukkan bawang besar, cili api, air asam jawa, jus limau nipis, udang kering, serbuk lada hitam, garam dan gula.

4. Kemudian gaul kesemua bahan ini sehingga rata

Sumber : saji

Thursday, November 10, 2011

Ayam Masak Minang

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong 12
3 labu bawang besar - dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
20 tangkai cili kering - dikisar
2 sm halia - dikisar
2 batang serai - diketuk
5 sm lengkuas - diketuk
10 biji buah keras - dikisar lumat
5 sm kunyit hidup - ditumbuk lumat
200 ml susu sejat atau santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit air
Sedikit minyak masak

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak di dalam kuali.

2. Tumis kesemua jenis bawang, halia, serai dan lengkuas sehingga kekuningan.

3. Masukkan pula cili kisar dan masak sehingga 10 minit.

4. Masukkan pula buah keras dan kunyit hidup. Kacau sebati.

5. Setelah bahan tadi masak, masukkan ayam dan biarkan seketika.

6. Kemudian, masukkan susu atau santan, air, garam dan gula.

7. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Sumber saji

Bihun Goreng Singapura

Bahan-bahan:

500 gm bihun
1 labu bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
20 gm ikan bilis
30 gm isi ayam - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dihiris halus
2 batang sawi - dihiris
100 gm tauge
2 tangkai cili merah - dihiris
2 tangkai daun bawang - dihiris
2 tangkai daun sup - dihiris
1 biji telur rebus
Garam secukup rasa
Sedikit minyak

Cara menyediakan:

1. Rendam bihun dalam air sehingga lembut dan tuskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, ikan bilis dan garam. Kacau rata.
5. Masukkan pula lobak merah dan sawi.
6. Bolehlah masukkan bihun. Gaul sebati.
7. Barulah dimasukkan tauge dan cili merah. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat. Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup serta telur rebus

Sumber : saji

Wednesday, November 9, 2011

Resepi Candy Bebola Kelapa

Coconut_Candy

Bahan Bahan

180 gram kelapa parut

300 ml susu pekat

3 sudu makan mentega

1 1/2 biji kuning telur

setitis pewarna merah

setitis pewarna hijau

setitis pewarna kuning

Cara Memasaknya

gaulkan kelapa parut bersama susu pekat,kuning telur dan juga mentege di dalam periuk.

Masak sehingga pekat dengan api yang perlahan..kacau sentiasa.

Apabila sebati,tutpkan api dan sejukkan seketika.

Bahagikan adunan kepada warna merah,kuning dan hijau.gaul rata.

Bentuk adunan menjadi bebola mahupun empat segi kecil.

Sedia untuk dimakan

Puding Mangga Aneka


Bahan-bahan:
1 liter air
10 gm agar-agar
150 gm gula
100 gm puri mangga
100 gm buah-buahan campuran dalam tin
Cara Menyediakan:
1. Didihkan air bersama agar-agar sampai larut. Masukkan gula dan puri mangga.
2. Kacau hingga sebati, tuangkan ke dalam loyang berbentuk bulat.
3. Setelah keras, hias dengan strawberi dan buah kiwi.
Sumber : sajionline

Resepi Sup Udang Thai

Sup Udang Thai



Bahan-bahan:
350 gram udang besar
1 sudu makan minyak masak
1 batang serai – cincang kasar
2 helai daun limau purut – cincang
1 tangkai lada hijau – buang biji dan cincang
1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
1 biji limau nipis
1 sudu makan sos ikan
1 tangkai cili api – buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar – hiris nipis
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 sudu makan daun ketumbar cincang – untuk taburan

Cara penyediaan:

Bersihkan udang, asingkan kepala dan kulit, tinggalkan sedikit kulit dan ekor.

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kepala dan kulit udang. Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3-4 minit. Masukkan serai, daun limau purut, lada hijau dan stok.

Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis. Sagat kulit limau nipis yang tinggal. Masukkan kulit yang telah disagat ke dalam periuk. Biarkan sehingga ramuan mendidih.

Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.

Tapis air rebusan tadi. Buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.

Perah limau nipis, masukkan sos ikan, garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.

Kecilkan api, masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.

Masukkan cili api dan hirisan bawang besar. Kacau seketika dan tutup api.

Sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar. Hidangkan panas-panas.

Resepi Paru goreng pedas

 

P1011343

Bahan-Bahan

150 gm paru | dipotong kecil

3 biji bawang merah

2 ulas bawang putih 3 sudu bawang putih

3 sudu makan cili kisar atau cili boh

1 biji bawang  besar | dihiris bulat

30 ml air asam jawa

gaaram dan gula secukup rasa

minyak untuk menumis

Cara Memasak

Panasakan minyak dan tumis paru hingga sedikit masak.Ketepikan

Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.

Masukkan cili kisar dan biarkan hingga sedikit garing.

tuangkan air asam jawa dan masukkan paru.

masukkan  bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.

Biarkan hingga masak dan angkat.

Tuesday, November 8, 2011

Resepi Opak Kari

opak kari

Bahan-Bahan

200 gram tepung ubi

50 gram serbuk kari

Garam dan bahan perasa secukup rasa

Cara Memasaknya

Gaul rata tepung ubi bersama sedikit air.

Masukkan serbuk kari,bahan perasa dan garam secukup rasa.

Canai adunan nipis2 dan potong empat segi.

Gorengkan adunan sehingga garing dan toskan minyaknya.

Taburkan dengan lebihan perisa kari ke atas kerepek selepas digoreng.

Rendang Udang

Bahan-bahan:

300 gm udang sederhana
1/2 labu bawang besar kisar
1/2 ulas bawang putih kisar
1/2 cm halia kisar
1/2 cm lengkuas kisar
1/2 batang serai kisar
8 tangkai cili kering kisar
15 gm kerisik
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugur
100 ml santan pekat
Garam dan gula melaka .secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Cara Menyediakan:

1. Udang digaul dengan kunyit kemudian goreng hingga masak. .

2. Panaskan minyak .. tumis bahan tumbuk. Kacau rata ..biarkan  garing dan pecah minyak.

3. Masukkan santan, kerisik,, daun limau purut , asam gelugur.  4. kemudian masukkan udang, garam dan gula melaka. Kacau hingga rata

Kek Lapis Masam Manis

Bahan-Bahan
1 cwn mentega
1 cwn gula halus
2 sb susu pekat
4 biji telur
1 cwn tepung gandum } ayak sekali dgn b/powder
1 st baking powder }
1 1/2 cwn serbuk biskut marie
2 paket asam hawflakes
esen vanilla
pewarna ikut suka
Cara
Pukul mentega dgn gula hingga kembang.
Masukkan telur satu-persatu dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan biskut marie lalu digaul rata.
Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut citarasa anda.
Sapu loyang dengan minyak atau alas dgn kertas.
Masak (kukus) adunan selapis selapis berselang-seli & bubuhkan hawflakes.
Setiap satu lapisan memerlukan kira-kira 4-5 min utk masak

Sumber : mak lang

Udang Masam Manis

Bahan-bahan:

300 gm udang
100 gm tepung jagung
1 biji telur
100 ml sos masam manis
20 gm bawang besar
10 gm nanas
20 gm timun
5 gm cili merah merah
5 gm cili hijau

500 ml minyak masak
Garam dan lada sulah secukup rasa

50 gm salad

Cara Menyediakannya

1. Gaulkan udang dengan serbuk lada sulah, garam,, telur dan tepung.

2.goreng udang hingga masak..

3. Tumiskan bawang, cili merah dan hijau, timun, nanas ,sos masam manis. kemudian masukkan udang yang telah digoreng

.

Ayam Seribu Rasa

Bahan- Bahan:

1 ekor ayam - dipotong 4 dan bersihkan
3 sudu besar madu
2 sudu besar kismis
5 sudu besar tomato puri/sos
Sedikit minyak
Garam secukup rasa

Bahan Perap Ayam:

3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar serbuk kari ayam

Bahan Tumis:

1 sudu besar jintan manis (biji)
1 sudu besar ketumbar (biji)
1 sudu besar jintan putih (biji)
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 cm halia muda

Cara Menyediakan:

1. Perap ayam dengan sebahagian bahagian perap selama setengah jam.

2. Kemudian panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.

3. Tumbuk semua bahan tumis hingga lumat, kemudian tumis hingga garing.

4. Masukkan lebihan bahan perap ayam dan tuangkan tomato puri/sos dan juga tumis. Masukkan garam secukup rasa.

5. Biarkan mereneh hingga naik baunya. Kemudian tuangkan madu dan kecilkan api seketika.

6. Masukkan ayam dan gaul hingga rata

Sumber : saji

Pjeri kuinin


Bahan-bahan:

1/2 kg buah kuinin masak  dikupas kulit
3sudu besar rempah ikan

2 sudu besar kerisik
2sudu besar gula merah
1/2sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 cawan santan

Bahan tumis:

2 ulas bawang merah tumbuk
2 ulas bawang putih itumbuk
1/2sm halia
1 sm kulit kayu manis
2 kuntum buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan minyak

Cara sediakan

1. Buah kuinin dipotong sederhana.

4. Tumis bahan tumis hingga wangi.. Masukkan rempah kari ikan kerisik, gula, garam gula melaka.

5. masukkan 1/2 cawan santan, kacau  hingga naik minyak.

6. Bila naik minyak, masukkan lebihan santan

7. Kacau perlahan-lahan. hingga kuah mendidih.

8. Masukkan buah kuinin .. masak hingga kuah pekat