Bahan-bahan:
1/2 kg buah kuinin masak dikupas kulit
3sudu besar rempah ikan
2 sudu besar kerisik
2sudu besar gula merah
1/2sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 cawan santan
Bahan tumis:
2 ulas bawang merah tumbuk
2 ulas bawang putih itumbuk
1/2sm halia
1 sm kulit kayu manis
2 kuntum buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan minyak
Cara sediakan
1. Buah kuinin dipotong sederhana.
4. Tumis bahan tumis hingga wangi.. Masukkan rempah kari ikan kerisik, gula, garam gula melaka.
5. masukkan 1/2 cawan santan, kacau hingga naik minyak.
6. Bila naik minyak, masukkan lebihan santan
7. Kacau perlahan-lahan. hingga kuah mendidih.
8. Masukkan buah kuinin .. masak hingga kuah pekat
No comments:
Post a Comment