Tuesday, November 1, 2011

Home » , » SARDIN MASAK LEMAK CILI api

SARDIN MASAK LEMAK CILI api

 

   1 tin ikan sardin(goreng dulu)

  • 13 Ulas Bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 biji cili padi
  • 1 batang serai di titik
  • 2 cm halia di titik
  • (tumbuk/blender dahulu bawang merah, bawang putih dan cili)
  • 100 ml Santan / susu segar
  • Serbuk kunyit sikit untuk warna
Cara-cara
  1. Tumis bahan2 yang telah di tumbuk/blender tadi. Biarkan sampai kuning atau naik bau.
  2. Masukkan halia dan serai dan tumis lagi sampai bau serai then masukkan ikan.
  3. masukkan santan. Biar sampai santan tu pecah minyak .  bila menggelegak, bolehlah diangkat dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...