Friday, November 18, 2011

Home » , , » Daging Merah Bersayur

Daging Merah Bersayur


Bahan-bahan:

1 kg daging - dipotong besar, rebus hingga empuk dan keringkan airnya
1 batang lobak merah - dihiris memanjang
1 biji lada benggala - dipotong dadu
50 gm brokoli
2 tangkai cili merah - dihiris
4 biji tomato - dipotong baji
6 jagung muda - dipotong memanjang
2 labu bawang besar - dipotong bulat
6 ulas bawang putih - dicincang
4 sm halia - dihiris panjang
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
1/2 cawan minyak

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau rata.

3. Masukkan daging. Kacau sebentar.

4. Barulah dimasukkan lobak merah. Kacau lagi.

5. Kemudian masukkan pula sayur-sayuran lain.

6. Masukkan hirisan cili dan bawang besar.

7. Bubuh garam dan serbuk perasa. Kacau rata.

8. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas-panas

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...