BAHAN-BAHAN:
500 ml susu cair
300 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
80 gm gula halus
Secubit garam
1 sudu besar yis
4 biji telur
120 gm mentega (cair)
BAHAN INTI:
Cip coklat
CARA MENYEDIAKAN:
Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur) Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur…Uli rata hingga sebati. biarkan doh selama 1 jam. Tutup dengan kain..Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula…Panaskan cetakan (kuih cara ataupun baulu) dengan mentega…Sudukan adunan dan isikan cip coklat atau apa saja inti yang disukai ..Tuang sedikit lagi adunan untuk menutupi intinya. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara…Angkat bila apam dah mengembang dan kuning,
Sediadihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment