Tuesday, October 2, 2012
Home »
resepi kuih
»
Resepi Pulut Berinti
Bahan bahan
:
Untuk inti :
1) ½ biji kelapa muda parut
2) ½ cawan gula merah
3) ½ cawan air
4) 2 helai daun pandan
Untuk pulut :
1) 3 cawan beras pulut (basuh dan rendam seketika)
2) 4 cawan santan
3) ½ sudu teh garam
4) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara :
Untuk inti :
1) Masukkan kesemua bahan untuk inti. Didihkan ke atas api. Angkat dan ketepikan.
Untuk pulut :
1) Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus selama ½ jam.
2) Ambil pulut yang telah dikukus dan letakkan atas daun pisang.
3) Ambil inti kelapa manis dan letakkan atas pulut.
4) Bungkuskan pulut saperti bungkus nasi lemak.
Sedia untuk dihidangkan
Resepi Pulut Berinti
Bahan bahan
:
Untuk inti :
1) ½ biji kelapa muda parut
2) ½ cawan gula merah
3) ½ cawan air
4) 2 helai daun pandan
Untuk pulut :
1) 3 cawan beras pulut (basuh dan rendam seketika)
2) 4 cawan santan
3) ½ sudu teh garam
4) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara :
Untuk inti :
1) Masukkan kesemua bahan untuk inti. Didihkan ke atas api. Angkat dan ketepikan.
Untuk pulut :
1) Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus selama ½ jam.
2) Ambil pulut yang telah dikukus dan letakkan atas daun pisang.
3) Ambil inti kelapa manis dan letakkan atas pulut.
4) Bungkuskan pulut saperti bungkus nasi lemak.
Sedia untuk dihidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment