Pages

Friday, January 27, 2012

Nasi Goreng belacan Simple Bella Aldama

 
400476_309497515763549_100001099104809_884228_1910141792_n
BAHAN BAHAN
 
nasi yg telah disejukkan
bawang merah
Bawang putih
Belacan
Cili api
Garam
Ajin0m0t0



CARA MEMASAK Smile
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili tumbuk hingga harum,
  2. masukkan belacan dan kacau rata. 
  3. Tambah garam secukup rasa. dan masukkan nasi, gaul rata dan masak dengan api besar.
  4. Masak hingga nasi kelihatan kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  5. Hidangkan bersama hirisan cili padi dan bawang goreng...nak sedap lagi makan dengan jeruk petai..hmmmm
Embarrassed smileRESEPI AWEKS CHANTIK BELLA ALDAMAWinking smile

RESEPI MAKARONI GORENG BERSOSEJ AYAMAS

431316_227210004032244_100002297386837_503237_1632047181_n

Bahan

Makaroni (telah rebus dan ditoskan)

Cili Boh

Bawang Besar

Mix vege

Sosej Ayamas

Telur

Sos Tiram

sos cili

Garam

Gula

Sedikit Bahan Perasa

CARA MEMASAK

Panaskan minyak ,tumiskan bawang sehingga naik bau..

Kemudian masukkan cili,masak sampai pecah minyak.

Masukkan sosej AYAMAS dan mix vege.

Masukkan sos cili,sos tiram dan kicap .garam gula dan perasa

Masukkan makaroni ,goreng sampai agak kering ..

Setelah agak kering masukkan telur …SIAPPP..Rolling on the floor laughing

Sedia untuk dihidangkan…Tabur daun bawang,daun sup ,,cili merah dan bawang goreng,,,…

 

RESEPI SUMBANGAN

MAZUIN CUMIE

Wednesday, January 25, 2012

Resepi Ikan Siakap Masak Lemak Cili Api Kaferra style

 
 
400273_215585735202910_100002544550303_442586_1506489288_n
 
Bahan-bahan
Ikan siakap
Santan
Daun kunyit
Serai
Bahan kisar


Bawang merah
bawang Putih
Cili padi
Halia
Gula
Garam
Serbuk Perasa
Cara Memasak


Panaskan minyak kemudian tumis bahan2 kisar sehingga naik bau.
Masukkan sedikit kunyit.
Kemudian Masukkan santan.
Masukkan ikan siakap yg telah siap dipotong
mengikut sesuka hati anda...biarkan sehingga
ikan masak...masukkan sedikit garam ,gula dan
serbuk perasa...Juga tidak dilupakan masukan serai
dan daun kunyit untuk menambah aroma ...
Sedia untuk dihidang
resepi sumbangan keyla kaferra

Resepi kari daging rusa

Bahan-Bahan:

500 gm daging rusa batang pinang

50 gm serbuk kari daging

1 sudu besar cili kisar

Santan

5 labu bawang besar  dihiris

3 ulas bawang putih dihiris

3 sudu besar minyak masak

1 keping asam keping

1 sudu kecil serbuk kas-kas

gula,garam,aji secukup rasa

Cara – cara

Gaulkan rempah kari bersama cili kisar. Tumis bahan  hiris hingga naik bau…Masukkan rempah dan tumis hingga sebati,.. masukkan daging  rusa dan santan..masak hingga mendidih,.. masukkan garam, gula, aji ,asam keping dan kas-kas. Masak hingga kuah pekat…Bila sudah cukup rasa dan daging sudah masak matikan api dan angkat.

Sedia dihidang

Tuesday, January 24, 2012

Resepi tauhu goreng halia muda

Bahan-bahan:

3 keping tauhu dipotong

2 cm halia muda - dihiris nipis

1 ulas bawang putih - dihiris

2 tangkai daun bawang  dipotong

1biji cili merah di hiris

5 biji cili api dipotong

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar kicap

air secukupnya

1 sudu kecil tepung jagung

Garam, gula dan aji secukup rasa

Minyak  masak

Cara  - cara :

Panaskan minyak secukupnya dan goreng tauhu hingga kuning keemasan. tumiskan halia muda, juga bawang putih. Kacau hingga bawang layu dan masukkan sos tiram, kicap, garam, gula,  aji,air dan tauhu...masukkan cili api dan cili merah sekali.. Kacau  rata...masukkan tepung jagung  yang dibancuh dengan sedikit air..Masukkan daun bawang,. kacau ..bila sudah masak dan cukup rasa matikan api dan angkat.

Sedia di hidang

Sumber saji

Monday, January 23, 2012

Resepi ikan siakap lada hitam

BAHAN-BAHAN:

1/2 ekor ikan siakap

30 gm marjerin

1 sudu besar sos cili

1/2 sudu kecil serbuk perasa

sedikit susu cair

garam ,dan aji

1 sudu kecil serbuk lada hitam

CARA – cara :

Bersihkan ikan siakap dan go­reng dan ketepikan.. Masukkan margerin ke dalam kuali dan cairkan.Masukkan  semua bahan kecuali susu dan tumis hingga naik bau. kemudian masukkan susu cair dan biarkan hingga mendidih ..bila sudah cukup rasanya matikan api dan angkat... Tuang sos ke atas ikan.

Sedia dihidang

Resepi kacang buncis goreng hati

kacang buncis

hati ayam-dibersihkan

1 sudu  besar  sos tiram

sedikit kicap

1 sudu besar sos cili

2 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

garam,gula aji,secukup rasa

serbuk kunyit

cili merah-dihiris halus

halia muda-dihiris halus

sedikit air

Cara-caranya:-

Potong kecil hati ayam, kukus  sekejap .. angkat dan biarkan sejuk sebentar. kemudian Masukkan kunyit dan garam, gaul hingga rata…masukkan sedikit minyak dan goreng hingga garing ..tumis bawang merah dan bawang putih..Masukkan kacang buncis sos tiram, kicap, cili sos gula dan aji secukup rasa.,cili dan hati ayam.masukkan sedikit air..kacau biar rata..bila dah masak ,matikan api dan angkat.

Sedia dihidang

Resepi kacang buncis goreng

Bahan-bahan:

kacang buncis - dipotong
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
10 biji cili api - dikisar
2 biji cili hijau - dikisar
1/2 inci kunyit  - dikisar
3 biji cili merah - dibelah dua
Sedikit serbuk kunyit
1/2 cawan santan pekat
Garam ,gula,aji,secukup rasa
Sedikit minyak

Cara  - cara

Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau…Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.dimasukkan kacang buncis.Tuangkan santan, garam,gula dan aji secukup rasa ..Masukkan cili merah yang dibelah dua. Gaul semua bahan hingga sebati.bila dah cukup masak dan cukup rasanyamatikan api dan angkat

Sedia dihidang

Sumber : saji

Resepi nasi beriani udang

Bahan Nasi:

1 kg beras basmati
Air mengikut sukatan beras
200 gm susu cair
2 cm halia - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 labu bawang besar - dikisar halus
160 gm tairu
Sedikit minyak untuk menumis
Beberapa helai daun pandan
Garam secukup rasa

Bahan Tumis:

Sedikit kulit kayu manis
Sedikit bulah pelaga dan bunga lawang
Beberapa helai daun pudina
Beberapa helai daun kari

Bahan Tairu:

3 sudu besar susu tepung
3/4 gelas air suam
Sedikit cuka
(Bancuh semua bahan hingga sebati)

Cara  - cara :

Untuk menyediakan nasi, panaskan minyak, tumis kesemua bahan hingga kekuningan… Masukkan tairu, halia, bawang putih dan bawang besar. Kacau hingga naik bau. Masukkan air, susu cair, garam secukup rasa, kacau seketika dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan beras dan daun pandan, masak hingga nasi kering. Setelah nasi kering, keluarkan separuh dari periuk. Ketepikan selebihnya…nasi yang dalam periuk diratakan. Letakkan udang berempah di bahagian atas nasi yang ada di dalam periuk.Tutup bahagian udang berempah dengan nasi yang dikeluarkan selebihnya tadi. Ratakan…biarkan nasi betul-betul masak

Bahan Rempah Briani Udang:

600 gm saiz besar
Minyak untuk menumis
Beberapa helai daun kari
5 ulas bawang merah - ditumbuk
Sedikit air
Garam secukup rasa

Bahan Garam Masala:

1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil rempah serbuk
(Sangai kesemua bahan kemudian giling lumat dan bancuh dengan sedikit air)

Bahan Rempah Lain:

1 1/2 sudu kecil serbuk cili
2 sudu besar sos tomato

Bahan Hiasan:

2 biji telur - digoreng
2 labu bawang besar - dimayang dan digoreng
2 tangkai daun ketumbar - dihiris
10 batang kacang buncis - dipotong
1/2 batang lobak merah - dipotong
Beberapa helai daun pudina
2 biji tomato - dipotong

Cara  - cara :

Untuk menyediakan rempah briani udang yang menjadi 'inti' dalam nasi, panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga kekuningan. Masukkan daun kari dan serbuk cili yang telah digaul terlebih dahulu dengan sos tomato. Kacau sebati. Masukkan bahan garam masala, kacau hingga naik bau. kemudian masukkan udang dan sedikit air. Biarkan hingga udang masak masukkan garam, kacau sebati dan biarkan rempah naik minyak bila sudah masak angkat....Setelah sejuk, letakkan udang briani di bahagian tengah nasi. Campurkan bahan hiasan atas nasi sebelum dimasak sekali lagi.  Biarkan hingga kesemua sayur hiasan masak.

Sumber : saji

Sunday, January 22, 2012

Resepi sotong masak kicap

Bahan-bahan
3 ekor sotong besar dipotong
1 inci halia – dititik
3 biji bawang putih - dititik

1 batang serai - dititik

7 biji cili api - dititik

1 biji bawang besar - hiris bulat

1 biji cili merah dihiris

1biji cili hijau dipotong

1 sedikit kicap pekat

sos cili

garam,gula dan aji secukup rasa

air asam jawa

Sedikit air

Cara-cara

Sotong dibersihkan & dipotong ikut citarasa. Tumis halia, bawang putih, cili api & serai hingga wangi. Masukkan sedikit air,sos cili,kicap pekat ke dalam tumisan Masukkan bawang besar,cili hijau,cili merah dan  sotong. Kacau selalu…masukkan garam,gula dan aji dan  Biarkan hingga bawang layu sotong masak..masukkan air asam jawa..bila sudah masak dan cukup rasa matikan api dan angkat

Sedia dihidang

Resepi nasi goreng kerabu

 

BAHAN-BAHAN:

1 mangkuk nasi

1 labu bawang besar dikisar

2 ulas bawang putih  dikisar

1 kuntum bunga kantan  dihiris

2 helai daun limau purut (hiris)

6 biji cili  api

20 gm ikan bilis

4 tangkai daun kari

1 biji telur

Minyak

Garam,gula dan aji secukup rasa

CARA  -cara :

Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing.Tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga naik bau…Masukkan nasi, bunga kantan, daun limau purut, cili padi dan pecahkan telur…masukkan garam,gula dan aji secukup rasa..secukup rasa dan gaulkan  hingga sebati..kemudian taburkan ikan bilis yang telah digoreng ..bila dah masak dan cukup rasanya ..matikan api dan angkat

Sedia dihidang

Saturday, January 21, 2012

Resepi kerabu epal hijau

Bahan-bahan:

1 biji epal hijau - dihiris nipis memanjang
Sedikit lobak merah - dihiris memanjang
1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
4 biji i cili padi - dihiris
1kuntum bunga kantan
1 batang serai - dipotong nipis
2 sudu besar udang kering - ditumbuk halus
1/2 cawan kelapa parut - digoreng dan ditumbuk sedikit
1 sudu besar air limau kasturi
Garam,gula,aji,secukup rasa

Cara – cara

Satukan kesemua bahan-bahan tadi…Gaul agar kesemua bahannya sebati.Hidangkan segar bersama-sama hidangan lain.

Sumber : saji

Resepi tauhu goreng dengan tempe

Tauhu Goreng Mak Dara

BAHAN-BAHAN:

2 keping tempe

4 keping tauhu

Sedikit keropok

1 batang  dihiris

Minyak masak

BAHAN SOS:

15 biji cili  api

6 ulas bawang putih

1/2 cawan kacang tanah

1/2 cawan gula

1/2 cawan cuka

1 sudu besar bijan

1 helai daun salad  dihirisGaram

CARA  -cara

Goreng tempe, tauhu dan keropok. Angkat dan asingkan.

Untuk sosnya,

kacang tanah digoreng kemudiannya ditumbuk. Kisar cili padi, bawang putih, gula, cuka dan garam. Taburkan bijan.Potong dan hiris tempe dan tauhu. Kemudian taburkan dengan salad dan kacang tanah.

Sedia dihidang

Sumber : saji

Wednesday, January 18, 2012

Resepi sosej goreng rampai

Bahan-bahan:

5 batang sosej - dipotong menyerong

kobis bunga - dipotong kecil

timun Jepun - dibelah dan dipotong kecil

3 ulas bawang merah – dikisar

1 ulas bawang putih – dikisar

1 sudu besar sos tiram

3 batang jagung muda - dipotong kecil

Garam ,gula,ajisecukup rasa

Minyak  masak

Sedikit air

Cara  - cara :

Panaskan minyak,.. masukkan sosej… Setelah beberapa minit, tumis pula bawang putih dan bawang merah dalam kuali yang sama. Kacau hingga sebati…Setelah naik aroma, masukkan sos tiram dan air…Masukkan kesemua sayuran-sayuran lain… Kacau  masukkan garam,gula dan aji secukup rasa..matikan api dan angkat

Sedia dihidang

Sumber : saji

Resepi Ikan Yu Masak Rempah

Bahan-bahan:

600 gm ikan yu
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk kas-kas
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
8 ulas bawang merah - ditumbuk halus
5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 cm halia
2 biji limau nipis - diperah jusnya
1/2 cawan santan
2 angkai daun pudina - ambil daunnya sahaja
2 tangkai daun ketumbar - dikerat 2 cm
3 tangkai cili merah - dibelah 2
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumis :

4 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dimayang
1 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 cawan minyak masak

Cara  - cara :

Ikan yu dilapah kulitnya kemudian diperap dengan sedikit tepung gandum, air asam jawa, garam kasar dan halia sebelum dibilas dengan air bersih…Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis.. kemudian kacau hingga bawang  kekuningan…Masukkan bahan tumbuk,. serbuk ketumbar, serbuk kas-kas, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Kacau hingga rata .. biarkan hingga pecah minyak…Masukkan santan, garam, jus limau nipis dan ikan yu.. Kacau dan biarkan mendidih.Bila ikan sudah masak, masukkan daun pudina, daun ketumbar dan cili merah. Kacau.. angkat.

Sedia dihidang

Sumber : saji

Monday, January 16, 2012

Resepi udang goreng kari

Bahan  - bahan

1 kilo udang

1 peket serbuk kari udang

2 sudu besar mentega

daun kari

daun bawang

daun sup

Sedikit minyak

Garam,gula aji, secukup rasa

1 labu bawang besar dihiris

2 cm halia dihiris

3 biji bawang merah dikisar

2 ulas bawang putih dikisar

2 cm halia dikisar

CARA  - cara

Gaul  udang dengan bahan kisar bersama 2 sudu besar serbuk kari . Perap selama 1 jam . Potong semua daun  dan daun bawang,daun sup nipis-nipis…Panaskan minyak secukupnya dan goreng udang separuh masak..kemudian angkat ketepikan .Panaskan butter dan sedikit minyak masak kemudian masukkan  bawang besar ,halia yang dimayang nipis-nipis , daun bawang,daun sup dan daun kari..goreng hingga bawang menjadi layu  dan kekuningan ..Masukkan 3 sudu besar rempah kari dan kacau sekejap kemudian masukkan semua udang tadi …masukkan garam,gula dan aji secukup rasa.. kacau ..Bila  sudah masak dan cukup rasa matikan api..angkat

Sedia dihidang

Resepi udang mentega

Bahan-Bahan

10 ekor udang

2 sudu butter

3 biji kuning telur

Sedikit daun kari

Sedikit cili padi  potong

Serbuk kunyit

Garam

Minyak masak

Cara – cara

Lumur udang dengan serbuk kunyit dan garam..kemudian goreng hingga masak… Bila udang hampir masak, masukkan daun kari dan cili padi. kacau lagi dan  angkat bila sudah masak,. ketepikan..kemudian  panaskan minyak dan masukkan butter. hingga butter cair dan minyak betul-betul panas… kacau telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam acuan roti jala.. Matikan api bila minyak betul-betul panas.. Dengan menggunakan acuan roti jala (telur kuning),  tuangkan perlahan-lahan  sambil  kacau dalam bentuk pusingan. jadi  bertali-tali. ..bila sudah selesai, angkat telur dan toskan  Kemudian, campurkan udang dan telur,

Sedia dihidang

Sunday, January 15, 2012

Resepi Udang Goreng Asam

Bahan-Bahannya:-


udang sederhana besar
2  sudu besar asam jawa
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil kicap pekat
2 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
air


Cara  -cara

Bersihkan udang, ..Asam jawa dicampur dengan  air, ramas  dan tapis ,ambil airnya..Campur dengan semua bahan lain. Kacau rata. Gaul dengan udang  dan perap  selam 1 jam..Panaskan minyak dan masukkan udang seta bahan2 perap ..goreng  dan kecilkan api,goreng hingga udang masak dan  bahan perap pekat dan bersalut pada udang…kbila sudah masak matikan api..angkat

Sedia dihidang

Resepi udang goreng celup tepung


BAHAN-BAHAN

1/2 cawanTepung jagung

1/4 cawanTepung beras

1 biji telur

Limau nipis airnya diperahkan

Udang

cara - cara

Masukkan tepung , garam secukup rasa dan air limau nipis. Gaul biar rata.. celup udang ke dalam telur kemudian celup ke dlm tepung...dan goreng sampai masak ..angkat

Sedia dihidang

Resepi Masakan Mi Hainam


Bahan-bahan:

mi kuning
isi ayam - dipotong kecil
1ekor sotong - dipotong kecil
3 ekor udang - dibuang kulit
sayur  - dikerat
kicap pekat
gm sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
air rebusan ayam
2 ulas bawang putih - dicincang
Minyak untuk menumis
Garam ,gila ,aji secukup rasa
Serbuk lada sulah secukupnya

Cara  - cara :

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.hingga kuning kemudian masukkan air rebusan ayam..Biarkan mendidih sekejap..Masukkan kicap pekat, sos tiram, isi ayam, sotong dan udang. Kacau kacau lagi kemudian  Masukkan pula mi kuning dan kacau rata…Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, ..Tuangkan ke dalam mi.Kacau rata sebelum masukkan sayur sawi.. masukkan garam ,gula,aji,dan lada sulah.secukup rasa ..kacau..kemudian matikan api..dan angkat

Sedia dihidng

Sumber : saji

Resepi solok ikan

Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung
1/2 biji kelapa parut putih
10 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 hiris halia - tumbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa

Cara –cara

Ikan dipotong dua, buang tulang tengah dan dikikis (jangan sampai terkoyak kulitnya).. Kukus isi ikan dan tumbuk. Kemudian masukkan bahan-bahan tumbuk lain. Masukkan kelapa parut, telur, garam dan gula..gaul hingga sebati…kemudian masukkan bahan-bahan tadi ke dalam kulit ikan dan digoreng.

Sedia di hidang

Sumber : saji

Saturday, January 14, 2012

Resepi singgang sotong

Bahan – bahan

sotong

3 biji cili merah

1 labu bawang besar

sedikit serbuk kunyit

1/2 in lengkuas

1 btg serai – diketuk

1 keping asam keping

daun kesum

secubit belacan

garam ,gula dan aji

Air secukupnya

Cara-cara

Bersihkan sotong,dan potong ikut suka ..kisar cili, bawang dan kunyit hingga lumat…Masukkan air dan bahan2 yg telah dikisar kedalam periuk..masukkan  lengkuas, serai, asam kepingdan belacan…Masak hingga mendidih  kemudian masukkan sotong, daun kesum serta garam , gula dan aji secukup rasa…Biarkan mendidih seketika ..dan bila sudah cukup rasa..matikankan api. angkat.

Sedia dihidang

Resepi Udang Kari

Bahan-bahan:

udang sederhana besar

3biji kentang kecil

10 biji bendi
6 ulas bawang putih tumbuk

4 biji cili hijau dibelah dua

2 bijii cili merah dibelah dua1 1/2 sudu besar serbuk kari ikan

2 sudu besar sos tomato

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos cili

garam,,aji,gula melaka

Minyak secukupnya untuk menggoreng kentang

Cara  - cara :

Kentang  digoreng hingga kuning. dan ketepikan..Panaskan 4 sudu besar minyak.. Tumiskan bawang putih hingga wangi..Masukkan serbuk kari. tumis dan kacau hingga naik bau…Tuangkan semua sos. Kacau sekejap.. Masukkan udang. Kacau lagi garam ,aji dan gula melaka secukup rasa..masukkan bendi, cili merah dan cili hijau.kacau sekejap..bila sudah masak matikan api.. Kemudian angkat

Sedia dihidang

Resepi ikan Siakap Bakar Berempah

BAHAN-BAHAN:
ikan siakap (belah belakang dan asingkan tulang)
1 sudu besar serbuk kunyit
10 gm rempah ikan bakar
1/2 cawan  cili kering kisar
2 labu  bawang besar  dikisar

4 cm halia  dikisar

6 ulas  bawang putih  dikisar

1 keping gula melaka

Sedikit asam jawa

2 cm  belacan

1 sudu kecil lada sulah

Sedikit marjerin

Sedikit madu

CARA- cara :

Belah belakang ikan siakap dan asingkan tulangnya. Kemudian sapukan ikan dengan serbuk kunyit dan lada sulah.. Panggangkan ikan  hingga masa Sambil  sapu  dengan madu dan majerin.sementara ikan masak, sediakan bahan rempahnya…Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau…masukkan serbuk perasa, asam jawa dan gula melaka…Masak hingga pecah minyak  dan pekat baru diangkat.kemudian sapukan bahan tumis  pada ikan .

Sedia dihidang

Monday, January 2, 2012

Resepi sotong goreng kunyit

5 ekor sotong

daun bawang

1 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

serbuk kunyit

sos tiram

garam ,aji secukup rasa

Cara-cara

potong sotong  bulat..gaulkan sotong serbuk kunyit ,sos tiram,garam dan aji… dan perap sekejap...kemudian panaskan minyak dan goreng sotong hingga masak.ketepikan...kemudian  masukkan bawang besar,bawang putih dan cili ..goreng hingga naik bau kemudian masuk daun bawang ..kacau sekejap ..bila sudah cukup rasa tutupkan api..angkat

Sedia dihidang

Resepi sotong goreng

Bahan- bahan

Sotong dipotong bulat

1 labu bawang besar dihiris

1 biji cili merah dihiris

1 biji cili hijau dihiris

2 ulas bawang putih di ketuk

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar cili sos

1 sudu kesil kicap pekat

sedikit air

garam ,gula ,aji

sedikit minyak

Cara-cara

Tumiskan bawang putih yang diketuk..masukkan sotong yang dah dihiris..kacau sekejapmasikkan sos tiram dan sos cili..kacau..masukkan sedikit air kemudian masukkan kicap pekat..masukkan garam ,gula dan aji,secukup rasa..masukkan bawang besar ,cii hijau dan cili merah..kacau sekejap ..bila sudah cukup rasa tutupkan api..angkat

Sedia dihidang

Sunday, January 1, 2012

Resepi sawi tumis air

Bahan – bahan

1 kat sawi

1/2 labu bawang besar dihiris

I biji cili merah dihiris

3 biji bawang merah ditumbuk

2ulas bawang putih ditumbuk

gula ,garam,,aji

belacan ditumbuk

Cara – cara

Tumiskan bahan – bahan tumbuk hingga wangi..kemudian masukkan bawang besar dan batang sawi..kacau sekejap..kemudian masukkan air ..masak hingga mendidih..bila sudah mendidih masukkan daun sawi dan cili merah..masukkan garam ,gula dan aji..bila sudah cukup rasa dan sawi sudah layu tutupkan api..angkat

Sedia dihidang