bahan bahan
1 ekor ayam (dipotong 14)
1 labu bawang besar
4 biji kentang
1 btg lobak merah
5 kuntum bunga cengkih
1 sedikit kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
bunga lawang
sedikit gula
1 sudu sos tiram
garam secukup rasa
daun sup
daun bawang
bawang goreng
bahan bahan ditumbuk
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
sedikit halia
cara cara penyediaan
rebus ayam sehingga masak,
panaskan minyak masak, tumiskan bahan yg ditumbuk ,bunga lawang,bunga cengkih buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga naik bau, kemudian masukkan ayam dan air rebusannya sekali, masukkan kentang,dan lobak merah renehkan sehingga kentang empuk.. masukkan gula dan garam secukup rasa...
sedia dihidang,, hiaskan dngn bawang goreng dan daun sup....
No comments:
Post a Comment