Sunday, November 14, 2010

Home » , , , » Sup Belut Ala Thai

Sup Belut Ala Thai

BAHAN BAHAN

½ kg belut yang siap dipotong dan dibersihkan
2 sudu minyak masak
2 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang puteh - dimayang
1 biji bawang besar - dimayang
½ inci halia - dimayang
10 biji lada burung
sup bunjut- KALAU SUKA- kalau tiada memadai dengan bunga lawang, ketumbar, dan jintan manis (tumis masa nak masak)
3 batang serai-diketuk
sedikit lada hitam yang ditumbuk
sedikit daun bawang
sedikit daun sadri
sedikit daun ketumbar
2 biji limau nipis

Cara Memasak

Panaskan kuali dan masukkan 2 sudu minyak masak. goreng bawang merah hingga kekuningan, masukkan halia dan bawang puteh. kamudian masukkan 2 mangkuk air dan sup bunjut. bila air mendidih masukkan belut dan lada burung. Biarkan air mendidih sekali lagi. Masukkan garam dan ajinamoto sesedap rasa. sekiranya ingin pedas lagi taburkan 10 biji lada hitam.Bila sudah diangakat, taburkan daun bawang, daun sadri, daun ketumbar dan perahan air limau nipis

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...