Thursday, November 4, 2010
Home »
agar-agar
,
puding lapis
,
resepi
,
resepi agar aga
,
resepi puding
»
Kek Puding Lapis Agar-Agar
Bahan Kek:
200 gm sponge mix 4 biji telur
1 sudu besar ovallete
50 ml air Sedikit esen vanila
60 ml minyak
Bahan Puding:
200 ml susu cair
200 ml susu segar
90 gm flan vanila
30 gm tepung kastard
Sedikit esen vanila
Bahan Topping:
200 ml air
35 gm gula
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Sedikit perasa lemon
Sedikit pewarna kuning
Cara Menyediakan:
1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.
2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.
3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC selama 25 minit.
4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek, kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.
5. Untuk puding, panaskan tiga per empat susu, kemudian masukkan flan vanila.
6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke dalam flan vanila.
7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.
8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.
9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.
Kek Puding Lapis Agar-Agar
Bahan Kek:
200 gm sponge mix 4 biji telur
1 sudu besar ovallete
50 ml air Sedikit esen vanila
60 ml minyak
Bahan Puding:
200 ml susu cair
200 ml susu segar
90 gm flan vanila
30 gm tepung kastard
Sedikit esen vanila
Bahan Topping:
200 ml air
35 gm gula
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Sedikit perasa lemon
Sedikit pewarna kuning
Cara Menyediakan:
1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.
2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.
3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC selama 25 minit.
4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek, kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.
5. Untuk puding, panaskan tiga per empat susu, kemudian masukkan flan vanila.
6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke dalam flan vanila.
7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.
8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.
9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.
Labels:
agar-agar,
puding lapis,
resepi,
resepi agar aga,
resepi puding
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
November
(284)
- Resepi Kuih Donat
- Resepi Putu Mayam
- resepi Kuih Putu Kacang
- Resepi Karipap kentang
- Resepi Pajeri Nenas
- Resepi Pau Ayam
- Resepi Pau Kacang Merah
- Resepi Cap Cay
- GORENG SOTONG VEGETARIAN ALA KONG PAO
- DENDENG LAMBOK
- TEMPE GORENG KICAP
- Resepi Kari Kerang
- HARUAN BAKAR
- HARUAN MASAK LADA HITAM
- AYAM TELUR BUNGKUS
- SUP AYAM SANTAN
- TENGGIRI MASAK ASAM
- IKAN KUKUS ISTIMEWA
- Nasi Beriani Udang Galah
- Nasi Goreng Bilis Telur
- Ayam Goreng Pandan
- Kuih Kasui (Kuih Kaswi)
- Roti Gulung Sardin
- Blueberry Cheese Tart
- Ala KFC Cheesy Wedges
- Bubur Sum Sum
- PISANG BAKAR BERSAMA SOS KACANG
- IKAN SIAKAP KUKUS
- DAGING PANGGANG AIR ASAM
- PUDING NESTUM PISANG
- IKAN TERUBUK BAKAR
- SINGGANG BERLADA DAGING BATANG PINANG
- Resepi Mee Celup
- Resepi Mee Kuah
- Resepi Akok
- Resepi Lompat Tikam
- Resepi Pulut Durian
- Resepi Pulut Inti
- Resepi Cempedak Goreng
- Resepi Ubi Rebus
- Resepi Ubi Goreng Berempah
- Resepi Tapai Pulut
- Resepi Sup Daging
- Resepi Kurma Daging
- Resepi Lala Masak Lemak Cili Api
- Resepi Sambal Sotong
- Resepi Kari Sotong
- Resepi Ayam Panggang Madu
- UDANG KUKUS DENGAN BONITO FLAKE
- BURGER SARDIN
- GULUNGAN DADAR
- SUP BRAKOLI BERJAGUNG MANIS
- CAH KANGKUNG
- SOTONG GORENG DENGAN CILI KERING
- CAH BRAKOLI
- DAGING BETAWI
- SOTONG GORENG BEREMPAH
- SANDWICH AYAM PANGGANG,KEJU DAN BUAH AVOKADO
- OTAK-OTAK SANDWICH
- SOTO BABAT
- SATE PERUT
- NASI GORENG KERABU
- KUE TEOW QASEH
- ASAM PEDAS SOTONG
- BEBOLA DAGING RANGUP
- ASAM PEDAS BALI DAGING
- ASAM PENGAT DAGING
- DAGING REBUS BELIMBING BULUH
- Resepi Sup Gear Box
- Resepi Char Kuew Tiaw
- Resepi Kuew Tiaw Latna / Ladna
- Resepi Mee Bandung
- Resepi Bihun Goreng Hailam
- QUICHE DAGING
- STEAK VEGETABLES COCKTAIL
- Resepi Nasi Goreng Pattaya
- Resepi Nasi Goreng Lada Hitam
- Resepi Nasi Goreng Kampung
- Resepi Nasi Goreng Tomyam
- Resepi Kerabu Kerang Dengan Pucuk Paku
- KEREPEK SOTONG
- DAGING MASAK PUDZI (KUZI)
- DAGING MASAK KICAP BERLADA
- DAGING RENDANG TOMATO
- Resepi Popia Pisang
- Resepi Kuih Bom
- Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Kayu
- Resepi Nasi Goreng Cendawan
- Resepi Sambal Kupang
- Resepi Daging Unta Goreng Berempah
- Resepi Solok Lada
- Resepi Bingka Labu
- Resepi Kuih Ketayap
- Bahan2 : 1 ekor ayam (± 1 kg), potong menjadi 8 ...
- Resepi Lala Masak Bercili
- Resepi Pengat Pisang
- RESEPI HOMEMADE CHOCOLATE BAR
- RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN
- MANDARIN CHICKEN CHOP
- Resepi TomYam Ikan Tenggiri
-
▼
November
(284)
No comments:
Post a Comment