Tuesday, March 15, 2011

Home » , » Sandwic Pulut

Sandwic Pulut


Sandwic Pulut
BAHAN-BAHAN:
500 gm beras pulut

BAHAN INTI:
200 gm kelapa parut (ambil putih)
2 ketul gula kabung
2 helai daun pandan
1 sudu kecil garam

BAHAN SOS:
250 ml santan
Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Beras pulut direndam semalaman. Kemudian kukus selama 30 minit.
2. Untuk membuat inti, gula kabung dimasak bersama dengan sedikit air, daun pandan dan garam secukupnya. Apabila sudah cair, masukkan pula kelapa parut. Masak sambil dikacau sehingga pekat.
3. Pulut yang telah siap dikukus tadi dimampatkan di dalam loyang, diselang-seli dengan inti.
4. Untuk sosnya, masak santan dengan garam di atas api perlahan. Setelah masak, hidangkan bersama pulut tadi
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...