Tomyam Ayam
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam - bersihkan dan potong kecil-kecil
6 cawan air
1 sudu teh garam
3 akar ketumbar - ditumbuk
2 batang serai - dititik dan dipotong
10 tangkai cili akar - belah 2, buang biji jika tidak mahu pedas
6 helai daun limau purut - dicarik-carik
2 camca besar pes cili
3 camca besar sos ikan
3 camca besar jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar - dicincang kasar
3 helai daun pudina - dihiris serong
Cara Penyediaan :
Masukkan ayam, air dan garam ke dalam periuk. Panaskan hingga mendidih. Biarkan mereneh sehingga ayam empuk.
Masukkan semua bahan yang lain kecuali daun ketumbar dan daun pudina. Masak selama 3-4 minit. Tutup api.
Tabur daun ketumbar dan daun pudina sebelum dihidang.
Thursday, September 22, 2011
Home »
resepi ayam
,
resepi lauk
,
resepi masakan ayam
,
Resepi Thai
»
Resepi Tom Yam Ayam
Resepi Tom Yam Ayam
Labels:
resepi ayam,
resepi lauk,
resepi masakan ayam,
Resepi Thai
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
- 
        ▼ 
      
2011
(668)
- 
        ▼ 
      
September
(26)
- Resepi Ikan Kukus Taucu
 - Resepi Tom Yam Ayam
 - Resepi Jantung Pisang Tumis ala Kampung
 - Resepi Kerabu Kerang dengan Pucuk Paku
 - Resepi Bergedel Kentang & Daging
 - Resepi Itik Solo
 - Resepi Sambal Gesek
 - Resepi Udang masak kari
 - Resepi Kuah Durian aka Serawa Durian
 - Resepi Laksa Melaka
 - Resepi Kerabu Sotong
 - Resepi Pulut Pisang Gula Hangus
 - Resepi Sambal Ikan Masin
 - Resepi Ayam Malinja
 - Resepi Ayam Jagung Manis
 - MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RA...
 - MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING B...
 - Bubur Som Som
 - Resepi Ayam Panggang lada hitam
 - AYAM GOLEK BEREMPAH
 - Resepi mee rebus terengganu
 - Resepi Ayam Masak Madu
 - Resepi Ayam Masak Bali
 - Resepi Daging Dendeng
 - Resepi Lasagna
 - Resepi Kek Batik Milo
 
 
 - 
        ▼ 
      
September
(26)
 


No comments:
Post a Comment