BAHAN BAHAN
- 1/2 kg daging lembu
- 1 inci kunyit hidup
- bawang merah
- bawang putih
- 2 biji cili merah
- 3 tangkai daun kari
- 1/4 biji cili benggala hijau
- Sedikit kacang panjang
- garam
- minyak masak
- Hiris daging nipis-nipis. Kemudian tumbuk kunyit, 2 ulas bawang putih serta garam secukupnya. kemudian gaulkan dengan daging tadi. Perap seketika.
- Masukkan daging yg diperap tadi kedalam kuali, kemudian nyalakan api. Daging tersebut hendaklah digoreng tanpa minyak sehingga air dari daging tersebut kering. Kemudian bolehlah dimasukkan minyak.
- Goreng daging tersebut sehingga keperang-perangan. Kemudian masukkan daun kari. Kacau seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili benggala. Kesemua bahan2 tersebut di hiris nipis-nipis @ ikut suka. Jumlah bawang merah dan bawang putih yang hendak digunakan terpulang pada individu.
- Potong kacang panjang basuh dan masukkan ke dalam kuali bersama bahan lain.
- Goreng kesemuanya sehingga masak.
No comments:
Post a Comment