Wednesday, May 30, 2012

Home » , » Resepi Mee Kolok Sarawak

Resepi Mee Kolok Sarawak




Bahan-bahan:

1 gulung mee kering
3 ulas bawang putih - dimayang 
2 sudu minyak masak
2 sudu sos tiram 
2 sudu kicap pekat 
2 sudu kicap cair 
4 helai daun sawi – potong kecil 
Sedikit taugeh – jika suka
½ cawan hirisan daging atau ayam rebus 
3 cawan air rebusan daging/ ayam 
1 kiub pati ayam
½ labu bawang besar – potong halus 
Garam , gula, lada sulah dan serbuk perisa secukup rasa 
Sedikit hirisan daun bawang dan bawang goreng untuk taburan

Cara Penyediaan:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan bawang besar dan kacau hingga layu.
Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam. 
Masukkan mee. Biarkan seketika sehingga sedikit lembut.
Masukkan garam, gula dan serbuk perisa secukup rasa. Kacau seketika.
Masukkan sawi, taugeh, daging/ayam rebus. Masak hingga mee lembut dan sawi layu. 
Angkat ke dalam pinggan hidangan. Tabur daun bawang dan bawang goreng. 
Tambahkan lada sulah jika suka.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...