Wednesday, May 2, 2012

Home » Resepi Paru & Perut Masak Hijau

Resepi Paru & Perut Masak Hijau

Bahan-bahan:

250 gm paru

250 gm perut lembu

5 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
10 biji cili padi merah
4 cawan santan pekat
2helai daun limau purut
2 cm kunyit hidup
1 keping asam gelugur
garam,gula dan aji secukup rasa

Cara menyediakan:

Rebus paru dan potong sederhana kecil.. Perut tak perlu direbus, cuma  Kisar cili hijau, kunyit hidup, bawang putih dan bawang merah bersama 2 cawan santan..masukkann bahan yang dikisar dalam kuali dengan api sederhana. Masukkan paru dan perut..Ketukkan serai dan lengkuas. Masukkan dalam kuali., Masukkan garam, gula ,aji dan asam gelugur..Biarkan kuah kering dan masukkan daun limau purut. bila kuah hampir kering, masukkan pula cili padi yang telah dibuang tangkai…Kalau suka, masukkan 3 sudu kerisik. Kacau hingga kering..bila dah kering dan cukup rasa matikan api dan angkat..

Sedia dihidang

Sumber  : saji

No comments:

Post a Comment

ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...