Thursday, January 20, 2011

Home » , , » ASAM LAKSA

ASAM LAKSA

DSC08134

BAHAN – BAHAN :

BAHAN A;

1 kg mi laksa

1 kilo ikan kembung

1 tin ikan sardin

1 cawan minyak masak

6 liter air

 

BAHAN B :

15 keping asam keping

5 batang serai

3 cm lengkuas

2 kuntum bunga kantan

10 tangkai daun kesum

2 kiub pati ikan bilis

garam dan gula secukup rasa

 

BAHAN C:

10 biji bawang merah5 ulas bawang putih

2 biji buah keras

6 sudu cili boh

1/ 2 inci belacan

garam dan gula secukup rasa

 

BAHAN D – DIHIRIS :

1/2 biji nenas

1 biji timun

3 tangkai cili merah

5 tangkai cili padi

2 biji bawang besar

3 helai daun pudina

sedikit pes udang

1 biji limau kasturi

 

CARA MEMBUATNYA ;

1. Kukus ikan ,bila masak buang tulangnya

2. Panaskan 1 cawan minyak masak dalam kuali,tumiskan bahan c hingga wangi

3. Didihkan 6 liter air dalam periuk,masukkan bahan b dan didihkan,kemudian masukkan isi ikan kembung dan sardin,kecilkan api dan reneh selama 1 jam

4. Rebuskan mi laksa,kemudian angkat dan tos

5. Bubuh mi laksa kedalam mangkuk,masukkan bahan D ,kemudian tuangkan kuah laksa

 

SEDIA DIHIDANG >

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...