Monday, January 17, 2011

Home » , , » SUP KELADI

SUP KELADI

DSC08130

BAHAN – BAHAN :

500gram keladi – saiz sederhana

500 gm ayam – dipotong- potong

15 gm halia

4 ulas bawang putih – dihiris

2 sudu makan pes kacang soya atau taucu

1 1/4 liter air

1 sudu teh garam

sedikit lada sulah

4 sudu makan minyak masak

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Buang kulit ubi keladi dan potong dalam ukuran3 sm.Panaskan 2 sudu minyak maakdalam kuali dan goreng ubi keladidi atas api sederhana hingga menjadi

   kuning keemasan.Setelah masakangkat dan biarkan ketepi

2. Panaskan 2 sudu minyak masak dalam periuk diatas api sederhana,tumiskan bersama-sama dengan halia,bawang putih dan taucu hingga naik bau

3. Tambahkan air dan biarkan ia mendidih

4. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong dan reneh hingga ubi keladi masak dan lembut.

5. Tambahkan garam,lada hitam dan kacau hingga sebati.

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...