Wednesday, January 19, 2011

Home » , , » KUIH TALAM NYONYA

KUIH TALAM NYONYA

DSC08090

BAHAN – BAHAN :

200 gm gula kelapa laut – didih dan biarkan sejuk

80 gm tepung beras

20 gm tepung kacang hijau

300 ml santan

1/2 biji kelapa

 

BAHAN PERMUKAAN ATAS :

60 gm tepung beras

1/4 sudu garam

1 sudu teh jus bunga telang

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Campurkan gula kelapa laut,tepung beras tepung kacang hijau dan santan

2. Tapiskan tapiskan dan masak hingga mendidih. Kacau kuat hingga panas.

3. Tuangkan kedalam dulangdan kukus selama 15 belas minit dengan api perlahan

4. Campurkan tepung beras,garam, dan santan,panaskan dalam periuk dan kacauhingga panas,

5. Tuangkan ke bahagian bawah dan kukus selama sepuluh minit dengan api perlahan

6. Renjiskan jus bunga telang kedalam permukaan atas.tutup tudung dan kukus selama 5 minit

7. Biarkan sejuk Kemudian potong menjadi kepingan

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...