BAHAN-BAHAN:
400 gm daging batang pinang
1 liter santan
3 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
3 sudu besar rempah kari daging
3 helai daun limau purut
5 helai daun selasih
Minyak untuk menumis
BAHAN TUMIS:
2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil jintan putih
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
BAHAN KISAR:
20 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 batang serai
20 tangkai cili kering
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama dengan bahan tumis dan rempah kari sehingga wangi dan pecah minyak.
2. Kemudian masukkan daging, santan, asam keping dan daun limau purut.
3. Perlahankan api dan biarkan sehingga kering.
4. Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan daun selasih
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment