Sunday, February 20, 2011

Home » , » Kepah Goreng Songkhla

Kepah Goreng Songkhla


Bahan-bahan:
1/2 kg kepah - dibersihkan
1 labu bawang besar - dipotong bulat
3 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
15 batang kacang sepat
300 gm bunga kubis
2 sudu besar sos tiram
1 ketul kiub tomyam
5 tangkai cili padi - dihiris
Jus limau nipis
Garam secukupnya
1 cawan air
Minyak untuk menumis
1 biji tomato
Cara Menyediakan:
1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk, kemudian masukkan 1 cawan air.
2. Masukkan kiub tomyam, sos tiram, cili padi, serai dan didihkan seketika.
3. Masukkan pula daun limau purut, jus limau, bawang besar, kepah serta garam secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan kacang sepet, bunga kubis dan tomato. Bila masak, angkat.
Sumber : utusan

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...