Sunday, February 20, 2011

Home » , » Masak Lemak Ketam dengan Jering

Masak Lemak Ketam dengan Jering


Masak Lemak Ketam dengan Jering
BAHAN-BAHAN: 

3 ekor ketam (potong dua)

3 helai daun kunyit

2 batang serai (dititik)

1/2 kg santan pekat

4 keping asam gelugur

10 keping jering (rebus hingga empuk) 


BAHAN KISAR:

100 gm cili padi

2 1/2 cm kunyit hidup

4 batang serai

3 batang cili merah

1 cm belacan 


CARA MENYEDIAKAN: 

1. Santan dimasukkan ke dalam periuk. Tunggu sehingga separuh mendidih.

2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar bersama ketam, sedikit garam, gula dan serbuk pati ayam. Tunggu sehingga mendidih.

3. Apabila sudah masak angkat makanan dan dihidangkan
Sumber : utusan

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...