Wednesday, February 23, 2011

Home » , » Puding Pelangi Ayu

Puding Pelangi Ayu


Bahan-bahan:
20 gm agar-agar - direndam semalaman
8 cawan air
2 cawan gula pasir
1/2 tin susu cair (1 cawan)
5 biji kuning telur
3 biji putih telur - dipukul 3 minit
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil vanila
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
Bahan-bahan B:
1 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil esen kopi - dicampur dengan coklat emulco
1 sudu kecil esen strawberi - ditambah pewarna ros
Cara Menyediakan:
1. Rebus agar-agar hingga hancur, kemudian masukkan gula. Apabila larut, tapis.
2. Pukul kuning telur, tepung jagung, kastard, sus, garam dan vanila.
3. Masukkan ke dalam agar-agar, kemudian campurkan mentega dan tutup api. Masukkan putih telur dan kacau hingga hancur dan sebati.
4. Bahagikan kepada tiga bahagian; satu bahagian dibiarkan warna asal, sebahagian lagi diwarnakan dengan coklat emulco dan esen kopi, manakala satu lagi dengan esen strawberi dan pewarna ros.
5. Tuangkan ke dalam acuan berselang-seli antara ketiga-tiga warna. (Biarkan setiap tuangan sedikit mengeras sebelum tuangan seterusnya
Sumber utusan

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...