BAHAN-BAHAN:
3 ekor ketam (potong dua)
3 helai daun kunyit
2 batang serai (dititik)
1/2 kg santan pekat
4 keping asam gelugur
10 keping jering (rebus hingga empuk)
BAHAN KISAR:
100 gm cili padi
2 1/2 cm kunyit hidup
4 batang serai
3 batang cili merah
1 cm belacan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Santan dimasukkan ke dalam periuk. Tunggu sehingga separuh mendidih.
2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar bersama ketam, sedikit garam, gula dan serbuk pati ayam. Tunggu sehingga mendidih.
3. Apabila sudah masak angkat makanan dan dihidangkan
3 ekor ketam (potong dua)
3 helai daun kunyit
2 batang serai (dititik)
1/2 kg santan pekat
4 keping asam gelugur
10 keping jering (rebus hingga empuk)
BAHAN KISAR:
100 gm cili padi
2 1/2 cm kunyit hidup
4 batang serai
3 batang cili merah
1 cm belacan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Santan dimasukkan ke dalam periuk. Tunggu sehingga separuh mendidih.
2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar bersama ketam, sedikit garam, gula dan serbuk pati ayam. Tunggu sehingga mendidih.
3. Apabila sudah masak angkat makanan dan dihidangkan
Sumber : utusan
No comments:
Post a Comment